Moti në Shqipëri

Me pozicionin e saj të favorshëm përballë deteve Adriatik dhe Jon, si dhe malësitë e mbështetura mbi pjesën e ngritur të Ballkanit, Shqipëria ka një numër të madh zonash klimaterike, krahasuar kjo me sipërfaqen e saj modeste. Ultësirat bregdetare kanë klimë tipike mesdhetare, me dimër të butë dhe verë të lagësht. Temperaturat mesatare variojnë nga 7°C në dimër e deri në 24°C në verë. Pjesa malore karakterizohet nga një klimë mesdhetare-kontinentale, e shkaktuar kjo nga masat ajrore që mbizotërojnë Evropën lindore dhe Ballkanin. Veçori kryesore të kësaj zone janë erërat e fuqishme me drejtimin verior dhe veri-lindor si dhe temperaturat mesatare disi më të ulëta. Sasia e reshjeve është mesatarisht e lartë, si rezultat i kombinimit të dy rrymave ajrore: ato mesdhetare dhe kontinentale. Niveli i reshjeve varion nga 600 mm në vit në fushëgropën e Korçës, në 3100 mm në vit në Bogë, të Alpeve Shqiptare. Këtu, gjithashtu, vlen për t'u theksuar se rreth 95% e shirave të të gjithë vendit bien në sezonin dimëror.

Lajme nga Shqipëria

Përtej pritshmërive! Mblidhen një miliard e 150 milionë euro për Shqipërinë, Rama mbetet pa fjalë në Bruksel
17Shk
Përtej pritshmërive! Mblidhen një miliard e 150 milionë euro për Shqipërinë, Rama mbetet pa fjalë në Bruksel

Konferenca e Donatorëve në Bruksel ka mbledhur 1,15 miliardë euro për rindërtimin e sht...

Prezantohet studimi për Vlerësimin e Rrjetit të Zonave të Mbrojtura – Klosi: Do t’i mbrojmë në çdo centimetër
17Shk
Prezantohet studimi për Vlerësimin e Rrjetit të Zonave të Mbrojtura – Klosi: Do t’i mbrojmë në çdo centimetër

Në 5 vjetorin e krijimit të Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura, është prezantua...

Moti në Shqipëri me diell dhe i ngrohtë, temperaturat deri në 15 °C
17Shk
Moti në Shqipëri me diell dhe i ngrohtë, temperaturat deri në 15 °C

Moti në vendin për këtë javë do të vijoj të jetë i kthjellët me diell dhe vranësira të...