Moti në Kosovë

Klima e Kosovës ka lidhje me pozitën gjeografike të saj. Shtrirja në gjerësinë e mesme gjeografike, klima e Kosovës varet nga sasia e nxehtësisë që vjen nga Dielli, afërsia e detit Adriatik, lugina e Vardarit, hapja ndaj veriut, lartësia mbidetare mbi 400 m, shtrirja e maleve të larta në perëndim, jug e veri dhe e maleve të ulëta e të mesme në lindje e juglindje. Rrethanat e tilla gjeografike ndikojnë që klima e Kosovës të ketë tipare të veçanta në pjesën  perëndimore e lindore, në fusha, kodrina e male. Pra veçoritë klimatike ndryshojnë nga perëndimi në drejtim të lindjes dhe prej veriu kah jugu. Për të kuptuar më mirë veçoritë klimatike të Kosovës duhet njohur elementet e klimës si: diellosjen, temperaturën, reshjet, shtypjen atmosferike, erërat. Malet periferike kanë pozitë skajore në formë vargmalesh dhe malesh të veçuara.Malet qendrore janë më të ulëta, zënë më pak sipërfaqe dhe shtrihen në territorin e Kosovës.

Lajme nga Kosova

Dhelpra sado që tregohet miqësore, në fund e tregon vesin e saj [Video]
29Maj
Dhelpra sado që tregohet miqësore, në fund e tregon vesin e saj [Video]

Njësoj si macet, dhelprat janë nokturne. Për shkak të bebëzave të tyre vertikale të syv...

Pranvera i ka shtuar bukurinë natyrës, me ngjyrat e saj të gjelbëra [Video]
29Maj
Pranvera i ka shtuar bukurinë natyrës, me ngjyrat e saj të gjelbëra [Video]

Stina e pranverës është një kohë e mrekullueshme dhe frymëzuese e vitit. Pas muajve të...

Ujësjellësi 'Prishtina' njofton për nivelin e ujit në liqenet Batllava dhe Badovci, apelon për shpenzim racional
29Maj
Ujësjellësi 'Prishtina' njofton për nivelin e ujit në liqenet Batllava dhe Badovci, apelon për shpenzim racional

Kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina” (KRUP), përmes një komunikate ka njoftuar...