Klima e Kosoves ka lidhje me poziten gjeografike te saj. Shtrirja ne gjeresine e mesme gjeografike, klima e Kosoves varet nga sasia e nxehtesise qe vjen nga Dielli, afersia e detit Adriatik, lugina e Vardarit, hapja ndaj veriut, lartesia mbidetare mbi 400 m, shtrirja e maleve te larta ne perendim, jug e veri dhe e maleve te uleta e te mesme ne lindje e juglindje. Rrethanat e tilla gjeografike ndikojne qe klima e Kosoves te kete tipare te vecanta ne pjesen perendimore e lindore, ne fusha, kodrina e male. Pra vecorite klimatike ndryshojne nga perendimi ne drejtim te lindjes dhe prej veriu kah jugu. Per te kuptuar me mire vecorite klimatike te Kosoves duhet njohur elementet e klimes si: diellosjen, temperaturen, reshjet, shtypjen atmosferike, ererat Malet periferike kane pozite skajore ne forme vargmalesh dhe malesh te vequara. Malet qendrore jane me te ulta, zene me pak siperfaqe dhe shtrihen ne territorin e Kosoves.

MotiLokal

Nisur ne Prill 2013, motilokal.com eshte programi me i plote shqiptar qe jep te dhenat e sakta te motit aktual dhe parashikimit te motit per qytetet shqiptare dhe me gjere. Parashikimi i motit perfshine 10 dite, me te dhenat e temperaturave minimale dhe maksimale te dites.

Shperndaje