Emetimet globale do të arrijnë një tjetër rekord të lartë këtë vit përkundër rënies së përdorimit të qymyrit

Emetimet globale do të arrijnë një tjetër rekord të lartë këtë vit përkundër rënies së përdorimit të qymyrit

Emetimet e dioksidit të karbonit pritet të arrijnë një tjetër rekord të lartë këtë vit. Sipas një raport të fundit, shkencëtarët paralajmërojnë se bota po humb kohë për të bërë reduktimet drastike të nevojshme për të shmangur një katastrofë klimatike.

Në vitin 2019, bota parashikohet të nxjerrë gati 37 miliardë ton dioksid karboni, të nxitur nga kërkesa për naftë dhe gaz natyror, sipas një raporti vjetor nga Global Carbon Project, një iniciativë ndërkombëtare kërkimore e përqendruar në qëndrueshmërinë.

Ndërsa shifrat nga Buxheti i Karbonit 2019 tregojnë një rritje të pritshme prej 0.6% të emetimeve nga lëndët djegëse fosile nga viti 2018, kjo rritje nuk është aq e shpejtë sa ka qenë në vitet e kaluara.

Emetimet globale të karbonit u rritën me 1.5% në vitin 2017 dhe 2.1% në 2018.

"Është e vështirë të shihet një rritje e ngadaltë si një lajm i mirë. Por megjithatë, në krahasim me vitin e kaluar dhe atë të 2017-ës niveli i rritjes u ul ndjeshëm. Ajo që na duhet është që emetimet të bien, të mos ngrihen ngadalë", tha Rob Jackson, profesor në Universiteti Stanford dhe kryetari i Global Carbon Project, tha për CNN.

Kjo rritje edhe nëse është ngadalësuar do të thotë se bota nuk është në rrugën e duhur për të përmbushur objektivat e Marrëveshjes së Parisit, e cila tregon se temperatura globale do të rritet në 1.5 gradë Celsius.

Studiuesit paralajmërojnë se emetimet mund të vazhdojnë të rriten gjatë dekadës tjetër, përveç nëse politikat e energjisë, transportit dhe industrisë ndryshojnë ndjeshëm në të gjithë botën.

"Ne po humbasim kohë, vitet dhe dekada po marshojnë dhe emetimet e dioksidit të karbonit nuk tregojnë shenja të rënies", tha Jackson.

Emetuesit më të mëdhenj

Kina, Shtetet e Bashkuara, Evropa dhe India përbëjnë më shumë se gjysmën e emetimeve globale.

Por pikat e ndritshme vijnë nga SHBA dhe Evropa, të cilat ulën emetimet e karbonit në 1.7% këtë vit, kryesisht nga ulja e ndjeshme e përdorimit të qymyrit.

SHBA shkurtoi prodhimin e qymyrit në 10.5%, dhe Evropa regjistroi një ulje prej 10%.

"Përdorimi i qymyrit në SHBA ka rënë përgjysmë në 15 vitet e fundit", tha Jackson.

Qymyri përbën rreth 40% të emetimeve globale, por që parashikohet të bjerë me 0.9% në vitin 2019, sipas raportit.

Edhe Kina e India dy nga ndotësit më të mëdhenj në botë dhe ekonomitë në rritje më të shpejtë filluan këtë vit ta ulin përdorimin e qymyrit.

Raporti zbuloi se përdorimi i naftës dhe gazit natyror - që lëshon më pak CO2, por ende kontribuon në ngrohjen globale ka vazhduar të rritet. Emetimet globale të gazit natyror pritet të rriten me 2.6% në vitin 2019.

Ku jemi

Bota tani është 1.1 °C më e ngrohtë sesa ishte në fillim të Revolucionit Industrial, një ndryshim që tashmë ka pasur një efekt të thellë në planetin dhe jetën e njerëzve.

Muajin e kaluar, raporti i Emisioneve Gap të Programit të Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP) 2019 paralajmëroi që angazhimet e vendeve të zotuara për të kufizuar krizën e klimës nuk janë askund për të ndaluar temperaturat me rekord të lartë.

Me normën aktuale, temperaturat pritet të rriten 3.2 °C deri në 2100, thuhet në raportin e UNEP. Për ta rikthyer Tokën në rrugën e duhur drejt qëllimit 1.5 shkallë, emetimet globale të gazit serë duhet të bien të paktën 7.6% çdo vit.

Ulja e emetimeve, veçanërisht nga transporti dhe një kalim më i shpejtë në energjinë e gjelbër është thelbësore për të marrë emisionet nën kontroll dhe për të shpëtuar mijëra jetë nga ndotja, tha Jackson, kryetari i Projektit Global të Karbonit. "Ne duhet të jemi optimistë dhe të përqendruar në uljen e emetimeve."/Motilokal.com