Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë: Po i hapim rrugën një katastrofe klimatike

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë: Po i hapim rrugën një katastrofe klimatike

Kërkesa globale për energji elektrike u rrit për 6% në vitin 2021, nga  njëra anë për shkak të rifillimit të aktivitetit ekonomik pas bllokimit, dhe nga ana tjetër për shkak të temperaturave më të ulëta në disa pjesë të botës.

Sipas një studimi të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë (IEA), kjo bëri që të rritet çmimi e energjisë, si dhe emetimi i ndotësve të gaztë në nivele rekord vitin e kaluar. Në veçanti në Kinë, kërkesa për energji elektrike u rrit për 10% në vitin 2021.

Elementët e mësipërm të raportit janë një paralajmërim tragjik për të ardhmen e planetit, siç theksoi drejtori ekzekutiv i IEA-së, Fatih Birol.

Sigurisht, roli i energjisë elektrike tashmë po luan një rol qendror në luftën kundër ndryshimeve klimatike. Shumë vende tashmë po planifikojnë ose zbatojnë plane për të zëvendësuar lëndët djegëse fosile dhe për të promovuar automjetet elektrike në rrugë.

Megjithatë, energjia elektrike ende prodhohet kryesisht nga stacionet e linjitit ose gazit natyror dhe jo nga burimet e rinovueshme të energjisë.

Sipas gjetjeve të IEA-së, prodhimi i BRE-ve në sektorin e energjisë elektrike është rritur për 6%. Në të njëjtën kohë, prodhimi i qymyrit u rrit për 9% në 2021 për shkak të kërkesës së lartë, por edhe rritjes së çmimeve të gazit, gjë që e bëri atë më pak të përballueshëm.

Si rezultat, emetimet e dioksidit të karbonit u rritën për 7%, duke arritur një rekord të lartë. Për dy vitet e fundit, emetimet kanë qenë në rënie./Motilokal.com