Plastika që riparohet vetë për vetëm disa minuta?!

Plastika që riparohet vetë për vetëm disa minuta?!

Kush tha që objektet plastike pasi të thyhen duhet të përfundojnë detyrimisht në vendgrumbullime dhe të zëvendësohen me plastikë të tjera? Një ekip studiuesish australianë ka zhvilluar një proces të ri kimik që lejon disa materiale sintetike të riparohen thjesht duke i ekspozuar ato në dritë për disa minuta.

Pluhuri magjik

Nathalie Corrigan dhe Michael Zhang nga Departamenti i Kimisë i Universitetit të Uellsit të Ri Jugor kanë shtuar një shtesë të veçantë në rrëshirat që përdoren zakonisht në printimin 3D. Objektet e bëra me këto rrëshira të pasuruara kanë një veçori që i bën unike, nëse thyhen mund të riparohen duke bashkuar fragmentet e ndryshme dhe duke i ndezur me LED të zakonshëm për rreth 60 minuta. Objekti, pasi të përfundojë procesi, është edhe më rezistent se më parë.

Ky rezultat interesant u përftua duke shtuar një tritiokarbonat në plastikë dhe duke shfrytëzuar një proces të njohur si polimerizimi radikal i kontrolluar, i konceptuar në vitin 1988 nga kompania Dupont në bashkëpunim me CSIRO, Organizata për Kërkime Shkencore dhe Industriale të Commonwealth.

Ky aditiv, në prani të dritës, lejon polimerët plastikë të rindërtojnë lidhjet midis një elementi dhe një tjetër në nivel nanoskopik. Në mënyrë të pahijshme dhe sa për të dhënë një ide, mund të thuhet se po përballemi me një lloj “shkrirjeje të ftohtë” të plastikës. Në fakt, sipas studiuesve, i njëjti rezultat mund të arrihet me disa cikle tradicionale të shkrirjes, të paktën 24 orë kohë dhe një sasi të konsiderueshme energjie.

Plastikë eko-qëndrueshme

Përparësitë e procesit të zhvilluar nga Corrigan dhe Zhang janë të dukshme. Materiali i thyer nuk ka nevojë të zëvendësohet dhe mund të riparohet shpejt, në vend, pa pasur nevojë për furra ose mjete të tjera. Me kontroll të konsiderueshëm të kostos dhe avantazhe të mëdha për mjedisin./Motilokal.com