Ngjarjet astronomike për muajin dhjetor

Ngjarjet astronomike për muajin dhjetor

Dhjetori është muaji i 12-të i vitit sipas kalendarit Gregorian dhe muaji i parë i dimrit në hemisferën veriore (verë në hemisferën jugore). Le të zbulojmë se cilat janë ngjarjet astronomike që na ka rezervuar ky muaj.

Dielli lëviz nga konstelacioni Ofikius tek Shigjetari me 18 dhjetor.

Me 13 dhjetor është dita më e shkurtër e vitit e njohur si Dita e Solsticit, fillimi i dimrit astronomik, i cili këtë vit bie më 22 dhjetor (ora 05:19 me kohën europiane).

Lidhur me vëzhgimin e planetëve të sistemit Diellor, Mërkuri mund të admirohet para lindjes së Diellit në horizontin lindor, më vonë është më afër yllit duke u bërë i padukshëm.

Venusi është i dallueshëm pas perëndimit të diellit në horizontin jug-perëndimor.

Marsi është i dukshëm në horizontin lindor para agimit.

Jupiteri është i padukshëm për shkak të afërsisë me Diellin.

Saturni mund të dallohet pas perëndimit të diellit në horizontin jug-perëndimor.

Urani (i dukshëm përmes teleskopit) arrin kulmin në jug në orët e para të natës, pastaj zhvendoset në horizontin jugperëndimor.

Neptun (i dukshme me anë të një teleskopi) mund të shihni në jugperëndim në pjesën e parë të natës.

Në dhjetor do të ketë edhe një dush meteorësh më i pritur është pa dyshim ai i Geminids, i krahasueshëm me Perseids të gushtit.

Periudha e dukshmërisë më të mirë është 10 dhe 15 dhjetor dhe kulmi i këtij viti do të jetë natën midis 13 dhe 14 Dhjetor: për fat të keq rrethanat për vëzhgim nuk do të jenë më të mirat, për shkak të "shqetësimit" të Hënës, lart horizont dhe disa ditë para Hënës së plotë. /Motilokal.com