9 gjëra që nuk duhet t’i bëjmë për të shpëtuar planetin tonë

9 gjëra që nuk duhet t’i bëjmë për të shpëtuar planetin tonë

1.3 miliardë ton ushqim po harxhohet çdo vit dhe mbi 100 milionë kafshë po vdesin sepse po konsumojnë plastikë. Është koha që të ndalemi të mendojmë për veprimet tona. Jo, ne nuk mund të ndryshojmë të gjitha zakonet tona menjëherë, por ne mund të fillojmë patjetër nga veprimi më i vogël dhe të punojmë së bashku për të shpëtuar planetin tonë.

Bright Side do ju njohë me 9 gjëra që ne nuk duhet t'i bëjmë për të shpëtuar planetin ku jetojmë.

1. Prodhimi i ushqimeve që nuk konsumohen kurrë

9 “Innocent” Things We Need to Stop Doing to Save Our Planet

Sipas Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë të Kombeve të Bashkuara, një e treta e ushqimit që prodhohet për konsum njerëzor - afërsisht 1.3 miliardë ton, tretet çdo vit. Mbani në mend se për të prodhuar një sasi kaq të madhe të ushqimit, miliona bimë dhe pemë janë shkatërruar në të gjithë globin. Sipas të dhënave të gjetura, frutat dhe perimet janë produktet më të tretura, të ndjekura nga ushqimet e detit.

2. Pushime me një anije lundrimi

9 “Innocent” Things We Need to Stop Doing to Save Our Planet

Anijet e lundrimit janë si qytete lundruese dhe janë po aq ndotëse, nëse jo më shumë. Të dhënat tregojnë se cilësia e ajrit në kuvertën e anijes është e ngjashme me atë në qytetet më të ndotura në botë. Vlerësohet se mbi 50,000 evropianë vdesin para kohe çdo vit, si rezultat i ndotjes së ajrit nga këto anije.

Është zbuluar se gjurmët e karbonit të një personi rriten trefish kur janë në një lundrim, në krahasim me jetën e tyre të përditshme.

Për më tepër, këto anije lundrimi janë kapur duke hedhur mbeturina, karburant dhe kanalizime direkt në oqean.

3. Blerja e shumë rrobave

9 “Innocent” Things We Need to Stop Doing to Save Our Planet

Industria e modës është një nga ndotësit kryesorë të përgjithshëm në botë dhe ndotësi i dytë më i madh i ujit. Industria është gjithashtu përgjegjëse për zvogëlimin e nivelit të ujit. Pambuku, i cili është fibra më e popullarizuar që përdoret në veshje, sasia e tij që nevojitet për të prodhuar një këmishë kërkon rreth 2.700 litra ujë. Kjo shumë është e barabartë me atë që pi një person në 2-vjet e gjysmë.

Kështu që kur mendoni të blini rroba të reja, mbani mend që një në nëntë persona në të gjithë botën nuk kanë qasje në ujë të pijshëm dhe rreth 4.6 milionë njerëz vdesin çdo vit për shkak të ndotjes së ajrit.

4. Shkarkimi i ujit në tualet

9 “Innocent” Things We Need to Stop Doing to Save Our Planet

Një studim i vitit 1999 zbuloi se shkarkimi i ujit në tualet përbën rreth 27% të konsumit ditor të ujit të një personi në shtëpi - krahasojeni këtë me aktivitete të tjera si larja e rrobave, e cila përbën 22%, ndërsa dushet përbëjnë 17%.

5. Përdorimi i shkopinjve në ushqim

9 “Innocent” Things We Need to Stop Doing to Save Our Planet

Kuzhina aziatike është e shijshme. Dhe nuk ka dyshim se është shumë popullor. Por shishkat që janë përdorur për të ngrënë atë kanë një ndikim të madh negativ në mjedis. Vetëm në Kinë, rreth 80 miliardë palë shkopinj prej druri bëhen çdo vit. Për të përmbushur këtë kërkesë kolosale, rreth 4 milion pemë prishen çdo vit.

Ky shpyllëzim në shkallë të gjerë ka shumë pasoja shkatërruese. Ajo çon në rrëshqitje dhe në përmbytje. Dhe atëherë ekziston rreziku gjithnjë i ngrohjes globale që po shpejton gjithashtu.

6. Pirja e kafesë

9 “Innocent” Things We Need to Stop Doing to Save Our Planet

Kafeja është një pije popullore, dhe përfitimet e saj janë të dokumentuara mirë. Një studim gjithashtu zbuloi se pirja e kafesë mund të rrisë jetëgjatësinë e një personi për 2 vjet. Por lajmi i keq është se industria e kafesë nuk është miqësore me mjedisin. Fermat e kafesë në botë janë më të dëmshme për mjedisin. Gjithashtu, popullariteti në rritje i kafesë ka shkaktuar shpyllëzimin në shkallë të gjerë të pemëve të mëdha që promovojnë biodiversitetin.

7. Letrat e lagura

9 “Innocent” Things We Need to Stop Doing to Save Our Planet

Shumë njerëz i hedhin ato në tualet, duke shkaktuar bllokim të kanalizimeve pasi ato nuk shpërbëhen lehtësisht. Gjithashtu, shumë prej këtyre letrave përmbajnë kimikate të rrezikshme që mund të shkaktojnë skuqje në lëkurë kur përdoren.

8. Bateritë janë të dëmshme për mjedisin

9 “Innocent” Things We Need to Stop Doing to Save Our Planet

Bateritë e ndryshme që përdorim për televizorin, laptopin etj janë shumë të dëmshme për mjedisin. Ato përmbajnë një ose më shumë nga metalet e mëposhtëm jashtëzakonisht toksikë: kadmium, plumb, zink, mangan, nikel, argjend, merkur dhe litium, si dhe acide baterie.

9. Rruajtje është higjienë për çdo person

9 “Innocent” Things We Need to Stop Doing to Save Our Planet

Rruajtja konsiderohet si një pjesë integrale e higjienës personale nga shumë njerëz. Prandaj, nuk është për t'u habitur që brisqet janë në kërkesë të lartë. Në fakt, një raport i fundit tregon se në vitin 2018, 163 milionë konsumatorë në SHBA përdorën rroje të disponueshme. Këto rroje janë të përbërë nga plastike dhe gome të cilat nuk janë të biodegradueshme dhe kryesisht përfundojnë në deponi, për të mos u ricikluar më. /Motilokal.com

Ilustruar nga Angelina Abakumova dhe Polina Koshel për BrightSide.m