Një studim tregon se ajri brenda shtëpisë tuaj është më i dëmshëm sesa ajri jashtë – ja pse!

Një studim tregon se ajri brenda shtëpisë tuaj është më i dëmshëm sesa ajri jashtë – ja pse!

Kur dëgjoni ose lexoni për "ndotjen e ajrit", gjërat e para që ju vijnë në mendje janë tymi i fabrikave dhe i makinave. Sidoqoftë, aq i keq sa ndotja e ajrit jashtë është ajri brenda shtëpisë dhe me të vërtetë është i rrezikshëm. Po, e lexuat saktë, ajri brenda shtëpisë tuaj, vendit të punës, apo edhe palestrës mund të jetë shumë më i rrezikshëm sesa ajri jashtë.

Bright Side do të donte të ju jepte më shumë informacion në lidhje me këtë dhe shpresojmë të ndërgjegjësoni më shumë për rreziqet shëndetësore që paraqesin.

Një studim tregon se ajri në shtëpinë tuaj është më i dobët se ajri i jashtëm, ja pse

Sipas këtij studimi, ajri i brenda mund të jetë shumë më i ndotur se ajri jashtë. Dhe është vlerësuar se shumica e njerëzve e kalojnë 90% të jetës së tyre brenda, pavarësisht në shtëpitë e tyre, shkolla, puna e tyre ose kudo tjetër që është një mjedis privat ose publik.

Ajri brenda shtëpisë tuaj është një përzierje e ndotjeve që i keni marr nga jashtë. Po ashtu, edhe produktet e pastrimit dhe të tjerat janë të dëmshme në hapësirën ku jetoni. Lagështia, produktet e pastrimit dhe kimikatet janë gjithashtu shumë të rrezikshme dhe mund të ndotin ajrin në hapësirën tuaj të jetesës. Një arsye tjetër për ajrin jo të shëndetshëm janë banorët, si duhanpirësit apo edhe kafshët shtëpiake.

Një studim tregon se ajri në shtëpinë tuaj është më i dobët se ajri i jashtëm, ja pse

Kjo tregon se shumë njerëz rrezikojnë të thithin ajër të ndotur çdo ditë. Përveç kësaj, kjo cilësi e dobët e ajrit është edhe më e dëmshme për grupet e cenueshme si fëmijët, të moshuarit, ose njerëzit që vuajnë nga sëmundjet e frymëmarrjes ose kardiovaskulare.

Ky hulumtim tregon se ajri i ndotur brenda mund të prekë fëmijët më shumë sesa ajri i jashtëm. Sistemi i frymëmarrjes është një objektiv kryesor për ndotësit e ajrit dhe mund të rezultojë në një listë të gjatë të problemeve për fëmijët.

Grupi i dytë i njerëzve që kanë rrezikun më të madh të problemeve shëndetësore për shkak të ajrit të ndotur janë njerëzit e moshuar. Një  studim i Fondacionit Evropian të mushkërive zbuloi se ndotja e ajrit në shtëpi pleqsh kishte një efekt të madh në sistemin e frymëmarrjes dhe cilësinë e tyre të jetës.

Ky studim pretendon se një rënie në Indeksin e Cilësisë së Ajrit mund të ulë produktivitetin tuaj me 5%. Kështu që ajri i ndotur është i keq për ne në shumë mënyra se një.

Një studim tregon se ajri në shtëpinë tuaj është më i dobët se ajri i jashtëm, ja pse

Ekspertët sugjerojnë instalimin e sensorëve të mjedisit. Ata mund të gjurmojnë cilësinë e ajrit që thithim, të na japin informacione kritike për gjërat në të cilat ne marrim frymë dhe të na ndihmojnë të kuptojmë kur ta luftojmë. Ne mund të bëjmë gjëra të tjera të bëjmë për të përmirësuar cilësinë e ajrit brenda shtëpive tona, vendeve të punës dhe shkollave duke i kushtuar vëmendje gjërave si:

Ventilimi është thelbësor për përmirësimin e cilësisë së ajrit të brendshëm. Një sistem i instaluar siç duhet HVAC (ngrohje, ventilim dhe kondicionim) mund të ndihmojë në parandalimin e grumbullimit të ndotësve.

Tharësja e rrobave duhet të rrjedh direkt jashtë.

Ju nuk duhet të ruani asnjë lloj kimikate, pesticide, pastrues ose benzinë në hapësirën tuaj të jetesës.

Kufizoni përdorimin tuaj për gjëra të tilla si cigare, qirinj dhe skarë në shtëpi.

Mbani dritaret tuaja të hapura kur pastroni me produkte kimike, pastrues, tretës, etj.

Ventilatori i banjës duhet të funksionojë për 60 minuta pas dushit.

Një filtër i mirë i grimcave ose pastruesi i ajrit është gjithashtu shumë i rëndësishëm për të mbajtur papastërtitë nga ajri juaj. /Motilokal.com