Një front i ftohtë po lëviz përgjatë jugut të detit Adriatik dhe Jon, kërcënimi i rëndë vazhdon gjatë natës

Një front i ftohtë po lëviz përgjatë jugut të detit Adriatik dhe Jon, kërcënimi i rëndë vazhdon gjatë natës

Nga sonte priten stuhi të mëdha përgjatë kufirit frontal, në drejtim të Ballkanit jugperëndimor nga deti Jon dhe Adriatik. Erëra të fuqishme dhe reshje të mëdha të shiut me përmbytje priten ta godasin këtë pjesë.

Një front i ftohtë i shoqëruar me stuhi shiu dhe reshje bore ka përfshirë Italinë që disa ditë dhe tani po lëviz drejt detit Adriatik dhe Jon. Një aktivitet konvektiv mjaft aktiv është i dukshëm në hartat satelitore dhe rrufeja, pasi grupe të mëdha lineare stuhie janë formuar përgjatë frontit.

Grafiku 500 mbar zbulon një valë të shkurtër që lëviz nga Italia në detin Adriatik me një sipërfaqe të ulët mbi detin Adriatik S-CNTRL. Erërat shumë të forta të nivelit të ulët SSE janë të pranishëm në të gjithë sektorin e ngrohtë përpara frontit të ftohtë, duke përcjellë me lagështi të lartë dhe ajër të ngrohtë në drejtim të veriut. Kjo gjithashtu duhet të rezultojë në paqëndrueshmëri të moderuar e cila do të favorizojë kërcënimin e stuhive të mëdha në një mjedis kaq të ashpër. Reshjet e shiut të rrëmbyeshëm, erërat e fuqishme dhe tornadot janë të mundshme në jugperëndim të Kroacisë, përgjatë bregdetit të Shqipërisë, Malit të Zi në perëndim dhe veriperëndim të Greqisë në 12 orët e ardhshme.

Aktiviteti i stuhisë së të ftohtë, që sapo hyri në jug të Adriatikut dhe detit Jon, pritet të përhapet në lindje dhe verilindje sonte, duke kërcënuar me reshje të mëdha shiu dhe stuhi. Dy zonat kryesore të reshjeve intensive janë skaji jugor i frontit që lëviz nga deti Jon në perëndim të Greqisë, ndërsa një tjetër është e përqendruar rreth qendrës së ciklonit mbi rajonin e Dalmacisë, Kroacisë përgjatë juglindjes së Adriatikut drejt Shqipërisë. Këto stuhi do të rezultojnë lokalisht më reshje të mëdha shiu.

Stuhitë pritet të japin një sasi mjaft të lartë të reshjeve, që ka të ngjarë të tejkalojë 100 mm në disa zona gjatë 12-24 orëve të ardhshme. Përmbytjet lokale janë të mundshme. /Motilokal.com

1_image

image_b_gr

gph500_anom_20191119_12_024

bulkshearkt_20191119_06_024

cape_20191119_06_018

overview_20191119_06_015

overview_20191119_06_018

overview_20191119_06_021

overview_20191119_06_024

overview_20191119_06_027

accprecip_20191119_12_042

accprecip_20191119_00_054

accprecip_20191119_12_036