Energjia e ripërtëritshme: Rritja globale e shpejtësisë së erës të rrisë fuqinë e gjelbër

Energjia e ripërtëritshme: Rritja globale e shpejtësisë së erës të rrisë fuqinë e gjelbër

Një studim i ri sugjeron se shpejtësia globale e erës është rritur ndjeshëm që nga viti 2010 pas rënies gjatë dekadave.

Shkencëtarët thonë se ata besojnë se ndryshimet në modelet e oqeanit dhe qarkullimit atmosferik janë pas rritjes.

Studiuesit thonë se zbulimi është një lajm shumë i mirë për industrinë e energjisë së erës.

Ata besojnë se erërat më të shpejta do të bëjnë që energjia e prodhuar të rritet për rreth 37%.

Nga vitet e '80-ta, shkencëtarët zbuluan një rënie të dukshme të shpejtësisë së erërave në të gjithë botën.

E quajtur "paqëndrueshmëria tokësore", rënia ishte mjaft e madhe që po të vazhdonte deri në fund të këtij shekulli, shpejtësia globale e erës do të kishte rënë me 21%.

Autorët e studimit thonë se kjo do të përgjysmonte sasinë e energjisë në dispozicion nga industria e erës.

Shkencëtarët ishin të pasigurt për atë që po shkaktonte rënien. Një teori argumentoi se gjelbërimi i Tokës ose më shumë urbanizimi po rritnin vrazhdësinë e sipërfaqes dhe frenimin e shpejtësive të erës.

Por ky studim i ri sugjeron që në vetvete, ideja e vrazhdësisë nuk është e mjaftueshme për të shpjeguar ndryshimet.

Duke parë të dhënat nga 9000 stacione moti të kombinuara me modele statistikore, studiuesit tregojnë se me kalimin e viteve që nga viti 2010, erërat janë rritur "dukshëm" në të gjithë globin.

Shkalla e rritjes së shpejtësisë është në të vërtetë tre herë më e madhe se shkalla në të cilën erërat po binin para vitit 2010.

Autorët besojnë se arsyeja e rritjes ka të bëjë më shumë me ndryshimet në modelet e oqeanit dhe të qarkullimit atmosferik.

"Nga qarkullimi atmosferik i oqeanit, nënkuptojmë ngrohjen e sipërfaqes së Tokës e cila krijon lakore të shpejtësisë së ndryshimit dhe në këtë mënyrë erë", tha bashkëautori Dr Adrian Chappell nga Universiteti i Cardiff, në Mbretërinë e Bashkuar.

Gjetja ndihmon për të shpjeguar një rritje të faktorit të kapacitetit të flotës së erës në SHBA e cila është rritur me një normë prej 7% në dekadë.

Në përgjithësi, gjetja është "lajm i mirë" për industrinë e energjisë së erës, thonë autorët.

Nëse tendencat vazhdojnë për dekadën e ardhshme, energjia e erës do të rritet në 3.3 milion kilovat në orë në 2024, një rritje e përgjithshme prej 37%.

Autorët besojnë se rritja e shpejtësisë së erës do të bjerë përsëri në të ardhmen, por do të vazhdojë të paktën për 10 vitet e ardhshme. /Motilokal.com