Shkencëtarët zbulojnë se lumi Nil është i vjetër 30 milionë vjet

Shkencëtarët zbulojnë se lumi Nil është i vjetër 30 milionë vjet

Egjiptianët e lashtë e konsideronin lumin Nil si burimin e gjithë jetës. Rruga e qëndrueshme në veri të lumit ka ushqyer luginat pjellore të Afrikës verilindore për miliona vjet dhe kështu formoi rrjedhën e qytetërimit njerëzor.

Shkencëtarët, në një studim të ri, vlerësojnë se përveç ‘moshës’ së tij shumë më të vjetër, Nili do të kishte marrë rrugën drejt perëndimit, diçka që mund të ndryshonte rrjedhën e historisë egjiptiane.

Rruga e pandryshueshme e Nilit, megjithatë, ka qenë një mister gjeologjik sepse lumenjtë me jetë të gjatë zakonisht lëvizin me kalimin e kohës.

Studiuesit nga ShBA, Italia dhe Izraeli, të udhëhequr nga profesori Claudio Fachena i Universitetit Romë 3, i cili botoi studimin në revistën Geoscience Nature, hedhin dritë mbi këtë mister.

Gjatë hulumtimit të tyre, ata gjetën se lumi i përjetshëm ishte shumë më i vjetër nga çdokush që e kuptoi, shkencëtarët që vlerësuan moshën e Nilit të jetë 30 milionë vjet - rreth gjashtë herë më shumë sesa mendohej.

Shkencëtarët e lidhin rrjedhën e qëndrueshme të tij me lëvizjen shumë të ngadaltë të mantelit, në nëntokën poshtë lumit. Nili do të ishte kthyer në perëndim shumë kohë më parë, me siguri duke ndryshuar rrjedhën e historisë së bashku me të.

Topografia e nëntokës, nga malësitë e Etiopisë deri në Deltën e Mesdheut krijuan një pjerrtësi specifike, që e ka mbajtur Nilin në të njëjtin shtrat për miliona vjet.

"Ne e dimë se topografia e lartë e rrafshnaltës së Etiopisë u formua rreth 30 milionë vjet më parë", tha Becker.

Megjithatë, deri më tani, ishte e paqartë se si është ruajtur kjo topografi për kaq gjatë.

Ekipi verifikoi gjetjet e tyre duke përdorur simulime kompjuterike që rilindën 40 milionë vjet aktivitet tektonik të pllakave të Tokës.

Studiuesit synojnë të përdorin metodën e re për të datuar lumenjtë e tjerë të mëdhenj, të tilla si Yangtze në Kinë dhe Kongo në Afrikë. /Motilokal.com