Çmimi Nobel në Kimi, shkon për shpikësit e baterisë me litium

Çmimi Nobel në Kimi, shkon për shpikësit e baterisë me litium

Tre shkencëtarë kanë marrë çmimin Nobel në fizikë, për 2019, për zhvillimin e baterive me litium-jone, të cilat përdoren në telefonat mobil, laptopët dhe automjetet elektrike.

Akademia Suedeze e Shkencave Mbretërore i dha çmimin John B. Goodenough nga Universiteti i Teksasit, Austin, M. Stanley Whitingham të Universitetit Binghamton dhe Akira Yoshino nga Universiteti Meijo.

"Bateritë me litium-jonike përdoren globalisht për të furnizuar elektronikën e lëvizshme që ne përdorim për të komunikuar, punuar, studiuar, dëgjuar muzikë dhe kërkim të njohurive", tha Akademia Mbretërore e Shkencave Suedeze në një deklaratë.

Përmes punës së tyre, fituesit e çmimit për kiminë, kanë shtruar bazat për një shoqëri pa kabuj dhe pa karburante fosile.

"Ata gjithashtu kanë mundësuar zhvillimin e makinave elektrike me rreze të gjatë dhe ruajtjen e energjisë nga burimet e rinovueshme, siç është energjia diellore dhe e erës".

Fituesit do të marrin 9 milion krona suedeze (afërsisht 830,000 €).

Çmimi Nobel për vitin e kaluar në Kimi iu dha tre shkencëtarëve nga Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëria e Bashkuar. Një shkencëtar kishte zhvilluar një enzimë dhe dy të tjerët kishin zhvilluar një metodë për të evoluuar proteina të reja.

Akademia Mbretërore e Shkencave Suedeze tha që fituesit e vitit të kaluar kishin "shfrytëzuar fuqinë e evolucionit". /Motilokal.com