NASA: Krateri Jezero në Mars ngjason me liqenin Salda në Turqi

NASA: Krateri Jezero në Mars ngjason me liqenin Salda në Turqi

Udhëtimi drejt planetit të kuq është një ëndërr e pamundur për miliona që jetojnë në planetin Tokë, por nëse është mineralogjia që do të kesh pas, mbase nuk do të të duhet të shkosh shumë larg.

Në fakt, lokacioni i cili ka ngjashmërinë më të afërt me Marsin dhe karakteristikat e tij gjeologjike është Liqeni Salda në një vend të quajtur Maldivet Turke në provincën Burdur të Turqisë jugperëndimore.

Publikimi i një imazhi satelitor me 8 qershor i ujërave të kristalta të liqenit të kraterit dhe plazhit të tij me rërë të bardhë, NASA tha se liqeni ka shumë ngjashmëri me kraterin Jezera në Mars, veçanërisht në aspektin e gjeologjisë dhe mineralogjisë.

Ajo që i jep linjave bregdetare të Salda-s është ngjyra unike e hidromagnesiti, për të cilin shkencëtarët e NASA-s kanë thënë se nuk është vetëm i ngjashëm me mineralet e karbonatit të zbuluara në Jezero por është edhe vendi i vetëm në Tokë që i përmban ato.

Këto sedimente hidromagnesite në Liqenin Salda besohet se janë gërryer copa nga gërmadhat e mëdha të quajtura "mikrobialitet" që rrethojnë trupin e ujit. Këto formacione mendohet se janë krijuar nga mikrobet që përdorën materialet karbonat brenda dhe rreth kraterit për t’u rritur në madhësi, me kohë duke çuar në ishuj të tarracave të mëdha.

Kjo ngjashmëri e re është e rëndësishme pasi u jep shkencëtarëve mundësinë që të bëjnë kërkimet e tyre mbi Marsin dhe i ndihmon ata të përcaktojnë se cilat depozita minerale janë më premtuese për të hulumtuar.

Një pamje e përgjithshme e Liqenit të Salda.  (Foto DHA)

Ajo që e shtyu këtë zbulim intrigues ishte roveri i NASA-s 2.5 miliardë dollarë, i cili është nisur nga Cape Canaavayê të Floridës, për të kërkuar shenja të jetës antike në Mars, të mbledhë mostra shkëmbinjsh, dheu dhe të studion klimën dhe gjeologjinë e planetit.

"Ne kemi mësuar se Marsi ka stinë dhe një atmosferë që sillet në shumë mënyra të ngjashme me atë të Tokës. Marsi ka gjeologji që të kujton shumë me atë që ne shohim në Tokë - vullkanet, kanalet e lumenjve. Marsi ka kapele polare. Dhe klima ndryshon herë pas here në shumë shkallë të ndryshme kohore. Uji i lëngshëm ishte i bollshëm në fillim të historisë së tij", tha Bruce Jakosky, një shkencëtar planetar në Universitetin e Kolorados.

Orbiteri i NASA-s më parë kishte gjetur prova të plazheve në planetin e kuq, pasi zbuloi karbonat në buzë të kraterit Jezera./Motilokal.com

.