Fotografohet një ‘flutur’ kozmike

Fotografohet një ‘flutur’ kozmike

E ngjashëm me një flutur, me strukturën e saj simetrike, me ngjyrat e bukura dhe modele të ndërlikuara, ajo duket se noton dhe përplaset në hapësirë, por në realitet është një mjegullnajë planetare, një flluskë gazi e njohur si NGC 2899, e fotografuar nga teleskopi VLT i Observatorit Jugor Evropian (ESO) në Kili, për herë të parë në detaje të papara.

Mjegullnaja, e cila ndodhet midis 3000 dhe 6500 vjet dritë larg në yjësinë jugore të Velës, ka dy yje qendrore, që besohet të jenë në origjinën e pamjes së saj pothuajse simetrike. Kur ylli i parë arriti në fundin e jetës së tij dhe dëboi shtresat e saj të jashtme, ylli i dytë filloi të ndërhynte në rrjedhën e gazit, duke formuar pamjen formuar kështu formën fluturuese.

Vetëm rreth 10-20% e mjegullnajave planetare tregojnë këtë lloj forme bipolare. Astronomët ishin në gjendje të kapnin këtë imazh mjaft të detajuar duke përdorur mjetin FORS të instaluar në një nga katër teleskopët 8.2 metër që përbëjnë VLT./Motilokal.com