Myku i Çernobilit mund të mbrojë astronautët nga rrezatimi në hapësirë ​​

Myku i Çernobilit mund të mbrojë astronautët nga rrezatimi në hapësirë ​​

Një nga rreziqet më të mëdha të udhëtimit ndërplanetar është ekspozimi ndaj rrezatimit. Në një udhëtim të vetëm në Mars, ju mund të thithni 60 për qind të dozës maksimale të rekomanduar gjatë gjithë jetës. Një zgjidhje befasuese mund të jetë myku, sipas studiuesve nga Universiteti Stanford në Veri të Karolinës. Ata zbuluan se kërpudhat që lulëzuan në rreziqet bërthamore të Çernobilit bllokuan rrezatimin në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar (ISS) dhe mund të përshtaten për udhëtime në Hënë dhe Mars.

Pranë reaktorit të Çernobilit, shkencëtarët zbuluan kërpudhat që shumohen në mjedise rrezatimi akoma ekstrem, ndoshta duke kryer "radiosintezë". Në atë proces, kërpudhat Cladosporium sphaerospermum në të vërtetë mund të ushqehen me rrezatim duke përdorur pigmente për të kryer radiosintezën që shndërron rrezet e gamës në energji kimike.


Ekipi i hulumtimit vendosi të bëjë një studim të konceptit të provave mbi ISS për të parë se si myku do të bllokonte rrezatimin hapësinor.


Kërpudhat mbijetuan mirë në mjedisin e mikrogravitetit dhe ulën nivelet e rrezatimit me gati dy për qind. Kjo mund të rritet deri në pesë për qind nëse kërpudhat e rrethojnë plotësisht një objekt, llogariti ekipi.

Një përfitim i madh i kësaj për udhëtimin ndërplanetar është se ju do të duhet të mbani vetëm një sasi të vogël të kërpudhave brenda një anije kozmike. Astronautët thjesht do të shtonin lëndë ushqyese dhe do t'i rritnin ato në sasi të mëdha të nevojshme për të mbrojtur çdo bazë./Motilokal.com