5G shkakton COVID-19?! Kjo është përgjigjja e shkencëtarëve

5G shkakton COVID-19?! Kjo është përgjigjja e shkencëtarëve

Studiuesit kanë hulumtuar me shpejtësi një punim shkencor duke pretenduar se transmetimet 5G rrit rrezikun e koronavirusit të ri.

Në fillim të këtij muaji, një ekip ekspertësh publikoi një raport në revistën “PubMed”, duke pretenduar se rrjeti mobil 5G (gjenerata e pestë) nxiti qelizat njerëzore për të krijuar virusin.

Ata pretenduan se qelizat tona të lëkurës veprojnë si antena dhe thithin sinjalin, i cili dërgohet në qelizat e tjera, dhe virusi prodhohet më pas.

Por anëtarët e komunitetit shkencor ishin menjëherë të dyshimtë.

Studiuesit nuk kishin kryer ndonjë eksperiment dhe vetëm përfshinin figura të tërhequra çuditërisht dhe formula me pamje mbresëlënëse që nuk barazonin me asgjë.

Për më tepër, në të kaluarën, ekipi ka kryer eksperimente të çuditshme, siç janë dekapitimi i qindra zogjve për të demonstruar se mund të jetojnë pa kokën e tyre.

Më 24 korrik, “PubMed”, baza e të dhënave në të cilën u publikua raporti, njoftoi tërheqjen e studimit.

Punimi origjinal u shkrua nga studiuesit e Universitetit Guglielmo Marconi në Itali, Universiteti Qendror i Michiganit në SHBA dhe Universiteti i Parë Mjekësor Shtetëror i Moskës në Rusi.

Në fjalinë e parë të abstraktit të tyre, ata pretendojnë se valët 5 milimetër janë 'zhytur nga qelizat dermatologjike' dhe 'luajnë rolin kryesor në prodhimin e koronavirusëve' në qeliza.

Studiuesit kishin pohuar se qelizat mund të prodhojnë COVID-19, por ky është emri i sëmundjes së shkaktuar nga virusi jo vetë virusi (sipër)

Kjo do të nënkuptonte që vendet me shpërndarjen më të lartë 5G do të kishin numrin më të lartë të infeksioneve me koronavirus.

Sidoqoftë, SHBA, e cila është lider me të infektuar me mbi 4.2 milion dhe nuk e ka mbulimin më të mirë me 5G mmWave.

Një raport  në maj zbuloi se shpejtësia 5G është më e shpejtë se mesatarja lokale Wi-Fi në gjashtë vende para SHBA-së: Arabia Saudite, Koreja e Jugut, Zvicra, Kuvajti, Australia, Spanja dhe Mbretëria e Bashkuar.

Përhapjet më të këqija të virusit janë parë në qytete, por kjo lidhet me dendësinë e popullsisë dhe jo me praninë e aparateve 5G.

Studiuesit gjithashtu pohojnë se frekuencat 5G 'janë mbi 24 GHz (gigahertz), duke arritur deri në 72 GHz, që është mbi kufirin e poshtëm të brezit me frekuencë jashtëzakonisht të lartë.'

Dr Elisabeth Bik, një ish studiues i Universitetit të Stanford e cila identifikoi gabimet dhe manipulimet në botimet shkencore.

Ajo tregoi për një diagramin që studiuesit shkruan se valët e teknologjisë 5G mund të çojnë prodhimin e COVID-19.

Nuk u kryen eksperimente, u përfshinë vetëm grafikët dhe diagramet (lart).  Pas një valë kritikash, PubMed njoftoi se po tërhiqte studimin nga baza e të dhënave të tij

'Vini re ata shkruajnë se valët çojnë në prodhimin COVID-19', shkroi ajo në një postim në blog.

"Me sa duket ata ngatërrojnë sëmundjen me virusin".

SARS-COV-2 është emri i tërë virusit COVID-19 është emri i sëmundjes së shkaktuar nga virusi, të cilat qelizat nuk mund të prodhojnë./Motilokal.com