Ndryshimet klimatike dëmtojnë jetën detare

Ndryshimet klimatike dëmtojnë jetën detare

Ngrohja globale gjithnjë e më shumë po prek speciet e gjalla në planet, por jeta detare, e cila përfshin miliarda specie, është nën kërcënim të madh pasi njerëzit vazhdojnë të shkatërrojnë habitatin e tyre.

Bota jonë po bëhet gjithnjë e më e ngrohtë, duke vënë në rrezik jo vetëm njerëzimin, por edhe specieve të tjera që jetojnë në Tokë. Jeta detare është ndër më të kërcënuara nga ndryshimet klimatike pasi po përballet me sfida të mëdha nga ngrohja e ujërave dhe acidifikimi i oqeanit.

Ujërat e ngrohtë ndryshojnë gjerësinë dhe thellësinë në të cilën speciet e caktuara janë në gjendje të mbijetojnë, kështu që shumë specie lëvizin më thellë ose më larg në veri të Atlantikut për të gjetur ujë të ftohtë.

Ndryshimet klimatike janë duke e rrezikuar jetën detare por njerëzit nuk po ndihmojnë aspak. Aktivitete të tilla si thyerja e ligjeve të peshkimit, bërja e gjahut, injorimi i zonave të mbrojtura detare dhe ndotja po shkatërrojnë habitatet detare, duke përfshirë gumëzat korale dhe plazhet e foleve të breshkave të detit, ato gjithashtu varfërojnë popullsinë e peshkut.

"Peshkimi i paligjshëm është më shumë se [një] kërcënim, por në një afat më të gjatë, ndryshimi i klimës ka të ngjarë të jetë edhe më shkatërrues," tha Richard Thomas, koordinator i rojës së tregtisë së kafshëve të egra, TRAFFIC.

Climate change, illegal activities crippling marine health, life

Ndryshimi i klimës vazhdon të ndikojë në speciet detare duke i bërë oqeanet të pajetueshme në mënyrë që të zvogëlojnë popullsinë e disa specieve.

Thomas tha se njerëzimi duhet të adresojë kërcënimin e ndryshimeve klimatike si peshkimi i paligjshëm në mjedise detare, përndryshe ne do të përballemi me një të ardhme të errët.

Ndryshimi i klimës vazhdon të ndikojë në speciet detare duke i bërë oqeanet më të pajetueshme në mënyrë që të zvogëlojnë popullsinë e disa specieve. Temperaturat e larta, shkrirja e akullit polar, ngritja e nivelit të detit, ngrohja e oqeaneve dhe përbërja kimike e ujit të detit janë vetëm disa nga efektet kryesore të sjella nga ndryshimi i klimës, sipas të dhënave nga grupi i mjedisit Conservation International.

"Speciet e peshkaqenëve janë disa nga grabitqarët kryesorë, dhe në shumë zona numri i tyre është dekompozuar përmes mbivendosjes. Kjo padyshim që do të ndikojë në ekuilibrin ekologjik të oqeaneve të botës", tha ai dhe shtoi se speciet detare janë të gjitha pjesë e ekosistemit. Pjesa më e madhe e veprimtarisë së paligjshme të peshkimit zhvillohet në dete të larta, në zona të largëta duke e bërë ekzekutimin veçanërisht sfidues", tha ai, duke theksuar se e gjithë tregtia e paligjshme është krim. /Motilokal.com