Miçigan po përballet me përmbytjet katastrofale pas shpërthimit të digës '500 vjeçare' [Foto]

Miçigan po përballet me përmbytjet katastrofale pas shpërthimit të digës '500 vjeçare' [Foto]

Më shumë se 10,000 banorë janë urdhëruat të evakuohen nga shtëpitë e tyre në pjesën qendrore të shtetit amerikan të Miçiganit këtë javë pas reshjeve të mëdha të shiut që bëri dy digat të shpërthejnë, duke shkaktuar përmbytja historike.

Guvernatori Gretchen Whitmer të martën shpalli gjendje të jashtëzakonshme në Midland County, vendin e digave të shpërthyera, në qytetet Edenville dhe Sanford.

Shërbimi Kombëtar i Motit paralajmëroi për përmbytje dhe rrezikun për jetën dhe u bashkua me guvernatorin për evakuimin e njerëzve në zona më të lartë.

Zona në qendër të qytetit të Midland, një qytet me rreth 42,000 njerëz, ishte nën ujë, sipas Whitmer, i cili paralajmëroi nivele të larta përmbytjesh "historike".

Sipas njoftimeve rreth 11,000 njerëz janë evakuuar dhe se nuk kishte raportuar për jetë të humbura.

Autoritetet thanë që Lumi Tittabawassee që rrjedh nëpër Midland ka arritur në 35 metra shumë mbi fazën e përmbytjes sesa niveli i rekordit të mëparshëm të vendosur në vitin 1986.

Pamjet e marra nga helikopterët tregojnë të tokave nën ujë, ura, shtëpi dhe ndërtesa të përmbytura.

Fatkeqësia e përmbytjes dhe evakuimi janë duke u komplikuar nga pandemia e koronavirusit, e cila i ka detyruar njerëzit të mbajnë distancimin shoqëror.

"Është e vështirë të besosh që ne jemi në mes të një krize 100-vjeçare - një pandemi globale - dhe gjithashtu kemi të bëjmë me një përmbytje që duket të jetë më e keqja në 500 vjet", tha Whitmer të mërkurën, duke iu referuar pandemisë së koronavirusit. 

Guvernatori u bëri thirrje atyre që evakuohen në strehimore të mbajnë maska dhe të ruajnë distancën sociale kur është e mundur për shkak të krizës COVID-19./Motilokal.com

Neil Hawk and his wife Dawn take a rowboat out to a residential part of Sanford to inspect the damage to their neighbourhood in Sanford, Michigan. [Matthew Hatcher/Getty Images/AFP]

The National Weather Service warned of life-threatening flash flooding and joined the governor in urging people in the area to seek higher ground immediately. [Gregory Shamus/Getty Images/AFP]

The flooding disaster and the evacuation are being compounded by the coronavirus pandemic, which has forced people to observe social distancing. [Gregory Shamus/Getty Images/AFP]

An aerial view of the flooded main street in Sanford, Michigan [Gregory Shamus/Getty Images/AFP]

A satellite image shows a flooded Windover High School after rising floodwaters unleashed by two dam failures submerged parts of Midland, Michigan. [Handout: Maxar Technologies via Reuters]

Residents paddle kayaks along a flooded street along the Tittabawassee River in Midland. [Rebecca Cook/Reuters]

People living along two mid-Michigan lakes and parts of a river have been evacuated following several days of heavy rain that produced flooding and put pressure on dams in the area. [Carlos Osorio/AP Photo]

A damaged house is seen after the Edenville dam was breached near Edenville, Michigan. [Tannen Maury/EPA]

The flooded downtown area of Midland, Michigan is seen in this aerial photo. [Tannen Maury/EPA]