Studim: Shtresat e akullit në Grenlandë po shkrihen në rekord

Studim: Shtresat e akullit në Grenlandë po shkrihen në rekord

Shtresat e akullit në Grenlandë po tkurren më shumë se në çdo kohë që nga fillimi i regjistrimit vitin e kaluar, sipas një studimi të botuar së fundmi që tregoi rrezikun që ndryshimet klimatike mund të shkaktojë me rritje të mëdha në nivelet globale të detit.

Shkrirja e madhe ishte për shkak jo vetëm të temperaturave të ngrohta, por edhe modeleve të qarkullimit atmosferik që janë bërë më të shpeshta për shkak të ndryshimit të klimës, duke sugjeruar se shkencëtarët mund të nënvlerësojnë kërcënimin për akullin, zbuluan autorët.

"Ne po shkatërrojmë akullin në dekada që u ndërtuan mijëra vjet", i tha Reuters Marco Tedesco, profesor kërkimesh në Observatorin Tokësor Lamont-Doherty të Universitetit të Kolumbisë, i cili drejtoi studimin.

"Ajo që ne bëjmë këtu ka implikime të mëdha për kudo tjetër në botë", shtoi ai.

Shtresat e akullit në Grenlandë, e dyta më e madhe në botë, regjistroi rënien e saj të plotë në atë që shkencëtarët e quajnë "masë sipërfaqësore" që nga mbajtja e regjistrave në vitin 1948, sipas studimit.

Sipas studimit nga Universiteti Columbia dhe Liege i Belgjikës, të botuar në The Cryosphere, Grenlanda humbi rreth 600 miliardë ton ujë vitin e kaluar, një sasi që do të kontribuonte rreth 1.5 milimetra të rritjes së nivelit të detit.

Mbulesa e akullit të Grenlandës mbulon 80 për qind të ishullit dhe mund të ngrejë nivelin global të detit deri në 23 metra nëse shkrihet plotësisht.

Grenlanda kontribuoi 20 deri në 25 për qind të rritjes globale të nivelit të detit gjatë dekadave të fundit, tha Tedesco.

Nëse emetimet e karbonit vazhdojnë të rriten, kjo pjesë mund të rritet në rreth 40 për qind deri në vitin 2100, tha ai, megjithëse ka një pasiguri të konsiderueshme në lidhje me atë se si shkrirja e akullit do të zhvillohet në Antarktidë - shtresa më e madhe e akullit në Tokë.

Shumica e modeleve të përdorura nga shkencëtarët për të projektuar humbjen e ardhshme të akullit të Grenlanda nuk kap ndikimin e ndryshimit të modeleve të qarkullimit atmosferik - që do të thotë që modele të tilla mund të nënvlerësojnë ndjeshëm shkrirjen e ardhshme, thanë autorët. "Është pothuajse si të humbasësh gjysmën e shkrirjes", tha Tedesco.

Me ndikimet e ndryshimet klimatike nga zjarret masive në Australi në shkrirjen e permafrostit në Arktik duke u shpalosur më shpejt nga sa kishin parashikuar shumë shkencëtarë, studimi nënvizoi rreziqet që lidhen me djegien e karburanteve fosile.

Një raport i Panelit Ndërqeveritar të mbështetur nga Kombet e Bashkuara për Ndryshimet Klimatike të botuar në Shtator parashikonte që nivelet e detit mund të rriteshin për një metër deri në 2100 nëse emetimet e gazit serë vazhdojnë të rriten.

Shkrija masive e ujërave të ëmbla - si ai i Grenlandës - kërcënon qindra miliona njerëz që jetojnë nën linjat e tanishme të valëve të larta ose nivelet vjetore të përmbytjes. Ai gjithashtu ndryshon kripën e oqeanit, i cili mund të prishë ekosistemet detare./Motilokal.com