Turqia përfundon fazën e parë për zhvillimin e vaksinës COVID-19

Turqia përfundon fazën e parë për zhvillimin e vaksinës COVID-19

Shkencëtarët në Turqinë perëndimore filluan testet laboratorike të një antigjeni që ata projektuan si një vaksinë kundër koronavirusit të ri.

Puna hulumtuese po zhvillohet bashkërisht nga Qendra e Aplikimit për Hulumtimin e Zhvillimit të Barnave dhe Farmacokinetike (ARGEFAR) në Universitetin Ege të Izmirit dhe Këshillin e Kërkimit Shkencor dhe Teknologjik të Turqisë (TÜBİTAK).

Një grup prej 32 shkencëtarësh të specializuar në degë të ndryshme u mblodhën për të kryer studimet.

Njëri nga studiuesit, Dr. Mert Doskaya, i tha Anadolu Agency që hartimi i antigjenit, i cili është faza e parë e përpjekjes për vaksinim, ishte përfunduar brenda një jave.

Grupi i Kërkimit dhe Zhvillimit të Vaksinave të universitetit do të testojë antigjenin dhe do të kalojë në fazën e dytë, tha Doskaya.

Duke përmendur Organizatën Botërore të Shëndetit (OBSH), ai shtoi se më shumë se 50 qendra kërkimore në të gjithë botën po përpiqen të zhvillojnë një vaksinë kundër koronavirusit.

"Në fakt, studimet në Turqi janë në një fazë të ngjashme me ta.”

"Pesë prej këtyre janë në fazën klinike, do të thotë se eksperimentimet e para tek njerëzit kanë filluar, dhe pjesa tjetër po përgatiten për teste ndaj kafshëve", tha Doskaya.

Ai nënvizoi se ekipi turk planifikoi të përcaktonte efektivitetin e vaksinës së ADN-së që ata krijuan dhe t'i zbatojë ato në një model kafshësh brenda katër muajve, duke shtuar se ata shpresuan të fillojnë testimet klinike tek njerëzit sa më shpejt të jetë e mundur./Motilokal.com