Gjithçka që Apple njoftoi në eventin e saj të madh të Inteligjencës Artificiale

Gjithçka që Apple njoftoi në eventin e saj të madh të Inteligjencës Artificiale

Apple sapo ka nisur një epokë krejt të re për kompaninë me prezantimin e veçorive të para gjeneruese të AI për iPhone.

Në Konferencën e saj vjetore Botërore të Zhvilluesve të hënën, kompania zbuloi grupin e parë të mjeteve të mundësuara nga "Apple Intelligence", nga Genmoji i personalizuar emoji i gjeneruar nga AI i Apple te një Siri dukshëm më inteligjent, i cili mund t'u përgjigjet pyetjeve në lidhje me orarin tuaj, çfarë ka në emailin tuaj dhe në cilën orë do të zbarkohet fluturimi i të dashurit tuaj.

Ai gjithashtu njoftoi një partneritet me krijuesin e ChatGPT OpenAI për të fuqizuar veçoritë. Megjithëse partneriteti ka të ngjarë t'i japë kompanisë një nxitje shumë të nevojshme, Apple duke e lidhur veten me një kompani dhe një teknologji që ende nuk ka fituar besimin e publikut, duke u përballur me kritika për marrjen e inputeve të përdoruesve dhe përfshirjen e tyre në grupin e të dhënave të ChatGPT mund të shkaktojë disa sfida në rrugë.

Apple theksoi privatësinë dhe sigurinë gjatë prezantimit të saj, duke vënë në dukje se shumica e funksioneve të Inteligjencës Artificiale (AI) do të kryhen në telefon, duke i mbajtur hyrjet larg një reje serveri të largët.

Një shtytje e madhe në AI mund të nxisë rritjen për shitjet dhe shërbimet e iPhone për vitet në vijim, pasi përdoruesit tani presin më gjatë për të përmirësuar pajisjet e tyre dhe një mjedis i pasigurt ekonomik rëndon mbi konsumatorët, veçanërisht në Kinë. Kompania gjithashtu përballet me një kontroll rregullator në Uashington dhe u miratua këtë javë nga prodhuesi i çipave Nvidia si kompania e dytë më e madhe publike në SHBA.

Kompania tha se ishte e impresionuar me mjetet gjeneruese të AI tashmë në treg, por donte ta bënte atë më personale duke pasur parasysh privatësinë.

“Ndërsa synojmë të ndërtojmë këto aftësi të reja të jashtëzakonshme, ne duam të sigurojmë që rezultati të pasqyrojë parimet në thelb të produkteve tona, ai duhet të jetë mjaftueshëm i fuqishëm për të ndihmuar me gjërat që kanë më shumë rëndësi për ju”, u shpreh Tim tha Cook gjatë fjalimit kryesor. “Duhet të jetë intuitiv dhe i lehtë për t’u përdorur. Duhet të integrohet thellësisht në përvojat tuaja të produktit.”

Ai shtoi: “Më e rëndësishmja, duhet t'ju kuptojë dhe të bazohet në kontekstin tuaj personal, si rutina juaj, marrëdhëniet tuaja, komunikimet tuaja dhe më shumë. Dhe, sigurisht, ajo duhet të ndërtohet me privatësi, nga themeli.”

Koha është gjithashtu e rëndësishme: Apple nuk është gjithmonë i pari që adopton dhe integron teknologjitë në zhvillim, ai zakonisht hulumton, zhvillon dhe synon të përsosë teknologjinë e re për vite me radhë përpara se ta përfshijë atë në produkte të reja - por shpejtësia me të cilën bota po adopton AI gjeneruese është ndoshta duke përshpejtuar nevojën e kompanisë për të pasur një smartphone me teknologjinë më të fundit.

Ja një vështrim më i afërt i asaj që Apple njoftoi në ngjarjen e saj të madhe:

AI, AI dhe më shumë AI

Apple po përqafon Inteligjencën Artificiale gjeneruese që mund të ofrojë përgjigje të menduara dhe të plota ndaj pyetjeve përmes Siri, asistentit virtual të kompanisë me një histori të suksesshme ose të humbur, në thelb duke e kthyer atë në një chatbot iPhone.

Kjo mund t'i mundësojë Sirit të kryejë detyra specifike, të tilla si rikujtimi i një fotografie të bërë vite më parë në pajisje ose përgjigjja e pyetjeve të detajuara rreth motit, lajmeve ose gjërave të vogla. Ai gjithashtu mund të kryejë detyra më të avancuara, të tilla si përgjigjja kur avioni i nënës së një përdoruesi është duke u ulur, duke analizuar informacionin e dërguar më parë në një email. Me kalimin e kohës, ai mund të mësojë preferencat e përdoruesit dhe të përgjigjet në përputhje me rrethanat.

Kjo nuk është ndryshe nga ajo që disa konkurrentë kanë prezantuar tashmë në mjetet gjeneruese. Siri gjithashtu ka të ngjarë të përshtatet automatikisht dhe pa probleme me përdoruesit, bazuar në zërin, audion dhe gjuhën natyrore, së bashku me imazhet dhe sugjerimet kontekstuale.

Përdoruesit do të jenë gjithashtu në gjendje të krijojnë fotografi të personalizuara, si p.sh. të bëjnë një fotografi të nënës suaj dhe ta bëjnë atë në një version të stilizuar, vizatimor, duke shtuar një pelerinë superheroi. Mund të ndërmarrë veprime nëpër aplikacione, duke përfshirë kërkimin e softuerit që të tërheqë të gjitha fotot e një anëtari të familjes dhe të marrë dhe analizojë të dhënat nga të gjithë aplikacionet tuaja, si p.sh. faktorizimi i asaj që është në ekranin tuaj si emaili ose një kalendar.

Nëse një takim po riplanifikohet, Apple Intelligence mund të përpunojë të dhënat personale përkatëse dhe të shohë emailin që fëmija juaj i ka dërguar ditë më parë për një recital, duke paralajmëruar përdoruesit nëse mund të ketë një konflikt.

Në një pyetje dhe përgjigje pas fjalimit kryesor, Cook tha edhe një herë se kompania po e merr privatësinë dhe sigurinë shumë seriozisht me paraqitjen e teknologjisë së re.

"Ne mendojmë se roli i AI nuk është të zëvendësojë përdoruesit, por t'i fuqizojë ata", tha ai. “Kur mendoni për atë që është e mundur, ajo duhet të integrohet me përvojën dhe të jetë intuitive dhe e informuar nga konteksti juaj personal dhe njohuritë për ju. Nëse do ta bësh këtë, ka shumë përgjegjësi.”

Përtej AI

Apple filloi pjesën e saj iOS 18 të ngjarjes duke theksuar kontrollet e reja dhe personalizimin që vijnë në iOS 18, duke përfshirë një pamje të rinovuar për të gjitha ikonat kur kalon në modalitetin e errët, një ngjyrë të re nuancë që komplimenton sfondin dhe një qendër kontrolli të ridizajnuar që është në dispozicion nga ekrani i kyçjes, kështu që mund të ndërroni ikonën e elektrik dore me mjete të tjera.

Apple tha se po dyfishon gjithashtu privatësinë dhe sigurinë, si p.sh. t'u japë përdoruesve mundësinë për të "kyçur" disa aplikacione, duke i bërë ato të aksesueshme vetëm përmes Face ID, Touch ID ose kodkalimit të një përdoruesi. Funksioni mund të jetë veçanërisht i dobishëm për të mbrojtur aplikacionet si një aplikacion bankar, një aplikacion sigurimesh ose nëse po e dorëzoni telefonin tuaj për të treguar fotot ose për të marrë numrin e telefonit të dikujt.

Përdoruesit tani gjithashtu mund të "fshehin" një aplikacion, kështu që ai do të shfaqet vetëm në një dosje të mbyllur dhe të fshehur. Dhe mediat nga aplikacionet e fshehura nuk do të shfaqen askund tjetër në telefonin e tyre.

Mesazhet me tekst po marrin gjithashtu një goditje. Kompania tha se së shpejti do t'i lejojë njerëzit të dërgojnë tekste përmes satelitit, edhe nëse nuk kanë një lidhje celulare ose WiFi. Apple po shton gjithashtu atë që e quajti një nga veçoritë më të kërkuara në iMessage, aftësinë për të planifikuar mesazhe.

Përdoruesit e iPhone tani do të jenë në gjendje të regjistrojnë dhe krijojnë transkriptime të thirrjeve direkt nga aplikacioni i telefonit. Të gjitha palët në thirrje do të njoftohen kur ajo të regjistrohet.

Përditësime të tjera të produkteve

Kompania gjithashtu bëri përditësime të softuerit për produkte të tjera, duke përfshirë Mac, AirPods dhe Apple Watch.

Apple prezantoi softuerin e tij më të fundit MacOS të quajtur Sequoia, me një sërë veçorish të reja produktiviteti. Pasqyrimi i telefonit, për shembull, do të sjellë sinjalizimet e iPhone direkt në laptop që shfaqen drejtpërdrejt pranë njoftimeve të Mac.

MacOS do të mbështesë gjithashtu aftësinë për të rregulluar dritaret e hapura në ekran në zona të caktuara, të tilla si krah për krah - një koncept i popullarizuar nga Microsoft Windows.

Videokonferencat po marrin një pamje paraprake të prezantuesit, kështu që përdoruesit mund të shohin se çfarë do të ndajnë përpara se ta ndajnë atë. Apple po prezanton gjithashtu zëvendësime të sfondit në thirrje, në mënyrë që përdoruesit të mund të fshehin rrobat pas tyre.

Ndërkohë, përdoruesit e AirPods do të jenë në gjendje t'i përgjigjen ose refuzojnë një telefonate vetëm me një tundje të kokës ose tundje të kokës. Dhe gjurmimi i ri i shenjave jetike në Apple Watch mund të njoftojë përdoruesit kur ata mund të sëmuren, bazuar në sinjale si temperatura e trupit dhe rrahjet e zemrës.

Përditësimi i Vision Pro

Vetëm pak muaj pas lançimit të tij, Apple tregoi disa përmirësime që vijnë në softuerin që fuqizon kufjet e tij të realitetit të përzier Vision Pro.

Gjatë thirrjes më të fundit të fitimeve, Cook tha se më shumë se gjysma e kompanive të Fortune 100 kanë blerë tashmë një Apple Vision Pro. “(Ne) po eksplorojmë mënyra novatore për ta përdorur atë për të bërë gjëra që nuk ishin të mundshme më parë”, shtoi ai.

Vision OS 2 premton të ofrojë përvoja më të pasura për përdoruesit, si një ekran më i gjerë për stacionet e punës, gjeste të reja të duarve që ju lejojnë të kontrolloni jetëgjatësinë e baterisë ose të hapni ekranin bazë dhe të futeni më thellë në fotot në bibliotekën tuaj, falë të avancuarve mësimi i makinerisë që ofron më shumë thellësi natyrore.

Kompania tha se po shton gjithashtu më shumë aftësi për përdoruesit për të kapur video hapësinore.

Apple po sjell gjithashtu Vision Pro në më shumë vende, duke përfshirë Britani, Kinë, Japoni, Singapor dhe Australi, këtë verë.

Përmirësimet gjithashtu mund të rrisin shitjet e Vision Pro të kushtueshëm, i cili fillon nga 3,499 dollarë. Kërkesa për kufjet e reja të Apple thuhet se ka qenë e dobët.

/Motilokal.com