Më të qëndrueshme nga sa mendonim? Vetëm 2.5 për qind e veturave elektrike kanë ndërruar bateritë deri më tani

Më të qëndrueshme nga sa mendonim? Vetëm 2.5 për qind e veturave elektrike kanë ndërruar bateritë deri më tani

Një nga frikërat më të mëdha të pronarëve të automjeteve elektrike është situata në të cilën do të ishte i nevojshëm ndërrimi i baterisë së veturës. Domethënë, një mosfunksionim i tillë është jashtëzakonisht i shtrenjtë, sepse ndërrimi i baterisë mund të kushtojë nga dhjetëra mijëra euro në modelet më të lira deri në disa dhjetëra mijëra euro në ato më të shtrenjtat. Megjithëse bateria është padyshim komponenti i vetëm më i shtrenjtë në një automjet elektrik, një studim i fundit sugjeron se kjo nuk duhet të jetë vërtet shqetësuese nëse vetura është ndërtuar pas vitit 2015.

Recurrent Auto shqyrtoi më shumë se 20,000 automjete elektrike të përdorura dhe zbuloi se mesatarisht vetëm 2.5 për qind e automjeteve kishin ndërruar bateritë e tyre. Kjo varet kryesisht nga viti i prodhimit dhe çuditërisht, një studim zbuloi se sa më e vjetër të jetë një veturë elektrike, aq më shumë ka gjasa që të ketë nevojë për një bateri të re. Megjithatë, ndërsa veturat elektrike në rrugë plaken, rastet e ndërrimit të baterive po bëhen gjithnjë e më të zakonshme. Një studim i vjetër Recurrent i disa viteve më parë zbuloi se 1.5 për qind e automjeteve elektrike u ndërruan bateritë, kështu që është e qartë se numri i tyre po rritet.

Një studim i ri zbuloi se normat e zëvendësimit të baterive për automjetet elektrike të ndërtuara para vitit 2015 janë deri në 13 përqind, por për automjetet e ndërtuara në 2016 ose më të reja, ato bien në vetëm 1 përqind ose më pak. Automjetet më të vjetra elektrike të përfshira në studim ishin të vitit 2011 dhe rreth një në tre vetura kishin nevojë për një bateri të re deri më tani, por kjo ishte për shkak të disa faktorëve, jo vetëm të moshës së tyre.

Për shkak të përdorimit të kimikateve të tjera dhe sistemeve më të dobëta të menaxhimit të nxehtësisë, bateritë dikur ishin më pak të qëndrueshme. Disa automjete të vjetra elektrike kanë bateri me ftohje me ajër pa menaxhim termik dhe vuajnë edhe më shumë degradim. Bateritë në automjetet e reja elektrike jo vetëm që kanë kimikate të përmirësuara që i ndihmojnë ato të zgjasin më gjatë dhe të përballojnë më mirë ngarkimet e shpejta të shpeshta, por sistemet e tyre të menaxhimit termik janë gjithashtu shumë më efikasë dhe më të mirë në parandalimin e degradimit të përshpejtuar të baterisë.

Recurrent zbuloi gjithashtu se paketat e baterive u rritën me 122 përqind midis 2015 dhe 2022, që do të thotë se automjetet më të reja elektrike kanë më shumë kapacitet baterie. Ky trend gjithashtu pritet të vazhdojë, megjithëse rritja e kapacitetit të baterisë do të jetë më e ngadaltë pasi shumica e EV-ve të reja tashmë kanë bateri dhe rreze mjaft të madhe.

Sistemet e menaxhimit termik dhe kimia e baterive do të vazhdojnë të zhvillohen dhe të sjellin përmirësime në rritje. Mund të ketë gjithashtu përparime në teknologjinë e baterive që do të sjellin hapa të rëndësishëm, siç janë bateritë e shumëpritura në gjendje të ngurtë për të cilat po punojnë disa prodhues, furnizues veturash dhe kompani të specializuara të baterive.

/Motilokal.com