Volvo dhe Aurora prezantuan të ardhmen e transportit të mallrave: Kamioni autonom së shpejti në rrugë

Volvo dhe Aurora prezantuan të ardhmen e transportit të mallrave: Kamioni autonom së shpejti në rrugë

Në hijen e zhvillimit të veturave autonome dhe robotëve taksi, kompanitë e mëdha të automobilave dhe teknologjisë po punojnë gjithashtu me zell në zhvillimin e kamionëve autonom. Zhvillimi dhe testimi kanë vazhduar prej vitesh dhe së fundmi Volvo prezantoi kamionin e parë autonom që është gati për prodhim.

Volvo VNL Autonomous, i zhvilluar në bashkëpunim me startup-in që zhvillon teknologjinë autonome Aurora, bazohet në modelin e kamionit Volvo VNL Class 8 dhe sjell autonomi të nivelit të katërt. Niveli më i lartë i autonomisë është niveli 5, por deri më tani asnjë kompani nuk e ka arritur atë nivel. Waymo, kompania e Google, taksitë robotike të së cilës tashmë transportojnë pasagjerë në tregje të caktuara amerikane, ka arritur gjithashtu nivelin e katërt të autonomisë, i cili në praktikë është dëshmuar jashtëzakonisht i mirë dhe mund të përballojë trafikun e përditshëm në mënyrë të barabartë. Nëse pyet ekipin në Google, ata madje do t'ju thonë se shoferi i tyre Waymo është një shofer më i mirë se njerëzit.

Automjetet autonome që përdorin teknologjinë Waymo janë provuar të jenë jashtëzakonisht të sigurta, janë në përputhje me të gjitha rregulloret dhe kufizimet dhe deri më tani nuk janë përfshirë në ndonjë aksident të rëndësishëm trafiku. Kjo, pra, tregon se niveli i katërt i autonomisë është i mjaftueshëm për drejtimin e sigurt autonom.

Volvo dhe Aurora filluan të bashkëpunojnë për zhvillimin e zgjidhjeve autonome për kamionët disa vite më parë dhe tani më në fund kanë prezantuar rezultatin e parë konkret të këtij partneriteti, VNL Autonomous, i cili do të prodhohet në fabrikën e Volvo në Virxhinia. Si truri i Volvo VNL Autonomous, përdoret softueri i avancuar i drejtimit autonom të Aurora Aurora Driver. Sistemi i tyre i bazuar në inteligjencën artificiale përdor dy kompjuterë, kamera me rezolucion të lartë, një radar special dhe Aurora's Lidar, i cili mund të njohë objektet në një distancë deri në 400 metra.

Kjo zgjidhje autonome është e aftë të përdorë automjete si ditën ashtu edhe natën, në rrugët rurale si dhe në autostrada dhe në të gjitha kushtet e motit. Sistemet rezervë përdoren për të gjitha sistemet kritike si drejtimi, frenat, sensorët dhe të ngjashme, të cilat rrisin besueshmërinë dhe sigurinë e tyre.

Në teori, Volvo VNL Autonomous duket si e ardhmja e transportit rrugor të mallrave. Ne po udhëheqim një mënyrë të re të transportit të mallrave, duke plotësuar dhe përmirësuar kapacitetin e transportit, si dhe duke mundësuar tregtinë dhe rritjen sociale, shpjegoi Presidenti i Volvo Autonomous Solutions, Nils Jaeger. Lidhur me kamionin e prezantuar, ai tha se është modeli i parë nga flota e tyre autonome globale e standardizuar, e cila do të mundësojë prezantimin e modeleve shtesë në të ardhmen dhe do të mundësojë autonomi për të gjitha markat e kamionëve në kuadër të Volvo Group.

Në fillim, siç shkon me testimin, një shofer profesionist do të ulet ende në sediljen e përparme të kamionit Volvo, i gatshëm për të marrë kontrollin e kamionit nëse ka një problem me teknologjinë. Aurora, e cila bashkëpunon me kompani të tjera, do të fillojë gjithashtu testimin  dhe së shpejti ata planifikojnë të instalojnë teknologjinë e tyre në 20 kamionë plotësisht autonome që do të lëvizin midis Dallasit dhe Hjustonit. Nëse të gjitha testet janë të suksesshme, kjo kompani synon të fillojë operacione plotësisht autonome me një numër të kufizuar kamionësh. Nuk dihet ende se kur do të bëhet saktësisht. Kamionët e tyre deri më tani kanë kaluar më shumë se 2.4 milion kilometra në rrugë publike dhe miliarda kilometra në simulime kompjuterike, ndaj duket se mjetet janë gati edhe për përdorim komercial.

Megjithatë, rruga drejt robotëve nuk do të jetë aq e thjeshtë dhe varet jo vetëm nga përsosja e teknologjisë autonome, por edhe nga pranimi i publikut, por edhe nga rregulloret, pra ligjet që do të mundësojnë transportin komercial me kamionë autonome.

/Motilokal.com