30 minuta vrap ose 10 mijë hapa: Studimi zbulon se cila është më e mirë për humbje peshe

30 minuta vrap ose 10 mijë hapa: Studimi zbulon se cila është më e mirë për humbje peshe

Ecja e të paktën 10 mijë hapave në ditë është konsideruar prej kohësh standardi i artë për stërvitje. Megjithatë, një studim i ri tregon se fokusimi në kohën e kaluar duke ushtruar është po aq efektiv për humbjen e peshës, jetëgjatësinë dhe reduktimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës sa numërimi i hapave. Studiuesit nga Brigham and Women's Hospital në Boston analizuan të dhënat katërvjeçare të pothuajse 15 mjë grave mbi moshën 62 vjeç, shkruan Daily Mail.

Pjesëmarrësit mbanin gjurmues fitnesi për të matur nivelet e aktivitetit dhe plotësonin pyetësorët shëndetësorë çdo vit. Rezultatet treguan se ata që ecnin midis 8000 dhe 8500 hapa në ditë reduktonin rrezikun e sëmundjeve të zemrës me 40% krahasuar me ata që ecnin rreth 3000 hapa në ditë.

Për më tepër, i njëjti nivel i reduktimit të rrezikut u pa tek ata që ushtroheshin 75 minuta në ditë, duke sugjeruar që numërimi i hapave mund të mos jetë i nevojshëm. Ky studim është vetëm një nga disa studime të fundit që vënë në dyshim rregullin e 10 mijë hapave, pasi disa ekspertë besojnë se nuk ka një numër universal "magjik" për stërvitje.

Dr. Rikuta Hamaja, autorja kryesore e studimit dhe një studiuese në Departamentin e Mjekësisë Parandaluese në Brigham and Women's Hospital, thekson: "Për disa, veçanërisht individë më të rinj, ushtrimet mund të përfshijnë aktivitete të tilla si tenisi, futbolli, ecja ose vrapimi, të cilat janë lehtësisht. Megjithatë, për të tjerët ai mund të përbëhet nga çiklizmi ose noti, ku monitorimi i kohëzgjatjes së ushtrimeve është më i thjeshtë. Prandaj, udhëzimet e aktivitetit fizik duhet të ofrojnë mënyra të ndryshme për të arritur qëllimet për shëndetin”.

Studimi përfshiu 14,399 gra mbi moshën 62 vjeç, të cilat ishin të shëndetshme, që do të thotë se nuk kishin sëmundje të zemrës ose kancer. Mosha mesatare e pjesëmarrësve ishte 72 vjeç. Midis 2011 dhe 2015, grave iu kërkua të mbanin gjurmues aktiviteti gjatë gjithë kohës, duke përfshirë edhe kur flinin ose bënin dush.

Çdo vit, studiuesit mblodhën të dhëna përmes pyetësorëve mbi zakonet shëndetësore si duhani, konsumimi i alkoolit, gjatësia, pesha, menopauza dhe historia mjekësore personale dhe familjare. Këto të dhëna u përdorën për të vlerësuar rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe vdekshmërisë së pjesëmarrësve. Monitorimi zgjati deri në fund të vitit 2022.

Mesatarisht, pjesëmarrësit shpenzuan 62 minuta në javë në ushtrime të moderuara deri të fuqishme dhe ecnin rreth 5,183 hapa në ditë. Deri në vitin 2022, 9% e pjesëmarrësve kishin vdekur dhe 4% kishin zhvilluar sëmundje të zemrës. Gratë u ndanë në grupe sipas minutave të stërvitjes ose numrit të hapave që bënin.

/Motilokal.com