Volvo u thotë lamtumirë veturave me naftë

Volvo u thotë lamtumirë veturave me naftë

Prodhuesi suedez i veturave Volvo ka prodhuar veturën e tij të fundit me naftë. Automjeti, një model SUV XC90, është prodhuar në fabrikën Torslanda dhe as nuk do të shitet, pasi shkoi direkt në muzeun Volvo në Gothenburg të Suedisë. Me përfundimin e prodhimit të veturave me naftë, kompania po bën një hap të madh drejt shndërrimit në një prodhues veturash vetëm elektrike deri në vitin 2030.

“Për një kohë të gjatë, motorët tanë me naftë ishin sinonim i besueshmërisë dhe efikasitetit dhe ata kishin një rëndësi të madhe për ne për shumë dekada. Në të vërtetë, suksesi i veturave tona me naftë luajti një rol të rëndësishëm në evoluimin tonë në një markë premium. Vetëm pesë vjet më parë, motori me naftë ishte buka jonë në Evropë, ashtu siç ishte për shumicën e prodhuesve të tjerë të veturave. Shumica e veturave që shitëm në Evropë në 2019 punonin me naftë, ndërsa modelet elektrike sapo kishin filluar të fitonin tërheqje. Drejtimi tërësisht elektrik drejt të cilit po shkojmë tani është ai i duhuri për t'u marrë, dhe ne e bëjmë këtë me flamurin tonë të mbajtur lart”, tha kompania në një deklaratë.

Parlamenti Evropian ka marrë tashmë një qëndrim të fortë kundër automjeteve me benzinë dhe naftë. Në vitin 2022, ajo shpalli ndalimin e shitjes së këtyre automjeteve duke filluar nga viti 2035, duke i hapur rrugën veturave dhe furgonëve me emetim zero. Kjo strategji është pjesë e planit për të përmbushur objektivat afatgjata të klimës së BE-së për vitin 2050 dhe supozohej se do t'i shtynte prodhuesit e automjeteve të bëjnë të gjitha përpjekjet e tyre në zhvillimin e automjeteve me emetim zero.

Megjithatë, gjatë muajve të fundit, shitja e automjeteve elektrike ka pasur një goditje dhe për këtë arsye shumë prodhues veturash po përshtatin strategjitë e tyre. Mercedes-Benz, për shembull, synon që 50% e shitjeve të tij të jenë elektrike ose hibride deri në vitin 2030, që do të ishte pesë vjet më vonë se sa ishte planifikuar fillimisht. Bentley, gjithashtu, i ka shtyrë planet e saj fillestare.

Megjithatë, Volvo duket se po i qëndron agjendës së saj, pasi gjatë Javës Klimatike NYC të vitit 2023, njoftoi se do të ndalonte prodhimin e automjeteve me naftë deri në fillim të vitit 2024, një qëllim që tashmë është arritur. Deri në vitin 2030, kompania dëshiron të jetë tërësisht elektrike dhe kështu t'i japë fund prodhimit të automjeteve me motorë me djegie të çdo lloji. Meqenëse shitjet e Volvos për EV u rritën me 70% vitin e kaluar, ky duket të jetë një objektiv i arritshëm.

“Transmetimet elektrike janë e ardhmja jonë dhe superiore ndaj motorëve me djegie. Ato gjenerojnë më pak zhurmë, më pak dridhje, më pak kosto shërbimi për klientët tanë dhe zero emetime të gazrave të gazit”, shpjegoi Jim Rowan, shefi ekzekutiv në Volvo Cars, gjatë Javës Klimatike NYC vitin e kaluar.

/Motilokal.com