A po plaket truri juaj më shpejt se ju: Këto shenja e tregojnë këtë

A po plaket truri juaj më shpejt se ju: Këto shenja e tregojnë këtë

Shkenca tregon se plakja e trurit tonë nuk korrespondon domosdoshmërisht me moshën tonë. Në varësi të shëndetit, stilit të jetesës dhe karakteristikave të tjera personale, truri juaj figurativisht mund të jetë shumë më i ri ose më i vjetër se ju.

Shkencëtarët kanë hetuar treguesit se truri ynë mund të plaket më shpejt se sa është optimale. Këtu janë shenjat për t'u kujdesur:

Ju jeni një person cinik

Shkencëtarët finlandezë publikuan një studim magjepsës në të cilin zbuluan se të moshuarit shumë cinikë jo vetëm që kanë një shkallë më të lartë të rënies njohëse, por edhe vdesin më herët. Pse? Stresi mund të jetë fajtori; ne e dimë, për shembull, se kortizoli, hormoni i stresit, ka një efekt shumë jo të shëndetshëm në tru dhe ju pengon të mendoni qartë.

Nëse ndonjëherë jeni cinikë, përpiquni të vini re kur një qëndrim i tillë shfaqet për diçka ose dikë dhe në ato momente përpiquni të ndryshoni mënyrën tuaj të të menduarit.

Një cinik është një njeri indiferent ndaj së mirës dhe së keqes. Prandaj cinik thuhet se është një person që qesh me gjithçka, gjë që flet për sjellje shumë të pamatur. Prandaj, një cinik është i vrazhdë dhe i paturpshëm dhe kundërshton të gjitha format dhe kornizat shoqërore.

Vëmendja juaj endet shumë

Të gjithë e dimë se sa e vështirë është të përqendrohemi kur jemi të emocionuar ose nervozë. Megjithatë, nëse e shihni se është shumë, shumë e vështirë për ju të përqendroheni në diçka, ndoshta duhet të flisni me mjekun tuaj.

Një ekip hulumtues nga Universiteti i Kalifornisë Jugore zbuloi se shpërqendrimi është një shenjë e plakjes njohëse. Bëhet fjalë për reduktimin e aftësive mendore për të vërejtur, hulumtuar, analizuar, konkluduar dhe zgjidhur problemet dhe detyrat me të cilat jemi të rrethuar. Ky tipar mund të shfaqet edhe te njerëzit mbi 30 vjeç dhe mund të jetë një nga shenjat e sëmundjes së mundshme të Alzheimerit.

Kjo është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar, por nëse keni probleme për t'u përqendruar kur jeni nën stres, testimi kognitiv mund t'ju ndihmojë të zbuloni nëse jeni të predispozuar për rënie njohëse. Ushtrimet e trurit, të tilla si bërja e enigmave ose lojërave, mund të jenë të dobishme në ndërtimin e aftësive të përqendrimit.

Ti i harron gjërat

Darka me miqtë mund t'ju sjellë shumë gjëra. Megjithatë, nëse i korrigjoni ato në mënyrë të përsëritur pa asnjë arsye, kjo mund të sinjalizojë një problem. Nëse miqtë tuaj përmendin se sjellja juaj duket ndryshe, merrni seriozisht fjalët e tyre.

Pacientët që shoh dhe kanë probleme me kujtesën zakonisht nuk e kuptojnë se e kanë atë, thotë Thomas R. Vidik, një anëtar i Akademisë Amerikane të Neurologjisë dhe shton: “Ata janë të bindur se nuk ka asgjë të keqe me ta. Kjo është arsyeja pse unë do të thoja se ajo që ju thonë miqtë dhe familja juaj është një shenjë shumë e rëndësishme për t'i kushtuar vëmendje. A e kanë vënë re se keni probleme me kujtesën? Nëse janë, është koha për të marrë një mendim eksperti.”

Jeni të lodhur gjatë ditës

Ky është një tipar kyç i vërejtur në disa studime, të tilla si Studimi i Plakjes së Klinikës Mayo. Gjumi gjatë ditës jo vetëm që do të thotë se truri juaj nuk po merr pushimin e duhur restaurues që i nevojitet gjatë natës, por mund të shkaktojë ndryshime fizike të trurit që lidhen me plakjen.

“Gjumi është një mbrojtës vërtet i rëndësishëm i trurit”, thotë Neil Graf-Redford, profesor i neurologjisë në klinikën Mayo në Florida.

Hulumtimet kanë treguar se apnea e gjumit në fakt mund të zvogëlojë hipokampusin (i cili është një pjesë kyçe e trurit tuaj që ka të bëjë me të mësuarit dhe kujtesën). Apnea e gjumit shkakton mungesë oksigjeni, e cila mund të dëmtojë trurin, por hulumtimet tregojnë gjithashtu se trajtimi i apnesë së gjumit mund ta kthejë gjendjen në normalitet. Për shëndetin e trurit, ju nevojiten shtatë orë e gjysmë deri në tetë orë gjumë të mirë çdo natë.

Apnea është një ndërprerje afatshkurtër e frymëmarrjes gjatë gjumit që zgjat më shumë se tre dhe më pak se 10 sekonda.

/Motilokal.com