Spanja ndalon fluturimet me distanca të shkurtra ku mund të hipni në tren

Spanja ndalon fluturimet me distanca të shkurtra ku mund të hipni në tren

Nuk dihet ende se sa fluturime do të ndikohen nga kufizimet. Spanja po ndalon disa fluturime të brendshme me distanca të shkurtra si pjesë e planit të saj për të reduktuar emetimet e karbonit.

Fluturimet me alternativë hekurudhore që zgjasin më pak se dy orë e gjysmë nuk do të lejohen më, “përveç rasteve të lidhjes me aeroportet qendrore që lidhen me linjat ndërkombëtare”.

Kufizimi është pjesë e një marrëveshjeje të bërë në Kongres nga qeveria e koalicionit të Spanjës. Vendi ka konsideruar një ndalim që nga viti 2021 si pjesë e planit të tij të veprimit për klimën 2050.

Kjo vjen pasi qeveria franceze ndaloi zyrtarisht fluturimet e brendshme për udhëtime që mund të kryhen në më pak se dy orë e gjysmë me tren në maj 2023.

Teksti i rënë dakord nga dy partitë politike PSOE dhe Sumar gjithashtu kërkon të analizojë ndikimin e mundshëm të kufizimit të përdorimit të avionëve privatë dhe një direktivë të Bashkimit Evropian për taksimin e produkteve energjetike, duke përfshirë vajgurin që përdoret si lëndë djegëse aviacioni.

Çfarë ndikimi do të ketë ndalimi i fluturimeve në distanca të shkurtra?

Fillimisht, projekt-propozimi i udhëheqëses së Sumar, Yolanda Díaz përfshinte heqjen e fluturimeve me distanca të shkurtra me alternativa hekurudhore më pak se katër orë, por kjo tani është reduktuar në dy orë e gjysmë.

Projekt-propozimi fillestar do të kishte kursyer deri në 300,000 ton CO2 dhe 50,000 fluturime në vit, sipas një studimi të lëshuar vitin e kaluar nga Ecologistas en Acción. Koalicioni i grupeve mjedisore tha se 11 rrugë ajrore mund të zëvendësohen me udhëtime me tren nën katër orë, duke ulur emetimet e CO2 të Spanjës me gati 10 për qind.

Raporti kryesisht shikonte fluturimet për dhe nga Madridi shumë prej të cilave nuk ka gjasa të përfshihen në ndalimin aktual pasi është një aeroport ndërkombëtar.

Ashtu siç ishte rasti me masat e prezantuara në Francë, numri i fluturimeve të ndikuar në fakt nga masat mund të jetë minimal.

Ndalimi i fluturimeve në distanca të shkurtra kritikohet si "i paefektshëm"

Partitë opozitare PP dhe Vox janë kundër një ndalimi me këtë të fundit duke thënë se kjo do ta bënte Spanjën "më pak konkurruese".

Anëtari i PP-së Guillermo Mariscal shpjegoi se ai beson se nisma është "joefektive" sepse do të rezultonte vetëm në një reduktim prej 0.06 për qind të emetimeve sipas të dhënave nga Kolegji i Inxhinierëve të Avionëve (COIAE).

Vitin e kaluar COIAE ndau një deklaratë ku shprehte mospajtimin e saj me një plan për të shkurtuar fluturimet nën tre orë, duke pretenduar se do të kishte pothuajse zero ndikim në emetimet e karbonit. Ai tha se "përballë përfitimeve të tilla të reduktuara, dëmi që do t'i shkaktohej industrisë së transportit ajror në Spanjë do të jetë i konsiderueshëm".

Nuk është ende e qartë se kur do të vendosen masat ose cilat rrugë do të preken. Ndalimi do të duhet të kalojë nëpër disa faza të tjera ndryshimesh përpara se të miratohet nga Senati dhe më në fund të bëhet ligj.

/Motilokal.com