Ndryshimet klimatike dhe ngrohja globale sfidë serioze për turizmin global

Ndryshimet klimatike dhe ngrohja globale sfidë serioze për turizmin global

Ndryshimet klimatike dhe ngrohja globale po paraqesin sfida të rëndësishme për destinacionet turistike me famë botërore, duke kërcënuar ekosistemet dhe infrastrukturën e tyre.

Për shkak të ndikimeve të ndryshimeve klimatike në sektorin e turizmit, sfida të ndryshme po shfaqen për rajonet turistike me famë botërore.

Sipas të dhënave të Këshillit Botëror të Udhëtimit dhe Turizmit për vitin 2022, sektori i turizmit, i vlerësuar në 7.7 trilion dollarë, kontribuon me 7.6% në ekonominë globale.

Ndërsa ende po rikuperohet nga pandemia COVID-19, industria tani përballet me sfida shtesë për shkak të efekteve negative të ndryshimeve klimatike. Vlera e sektorit përpara COVID-19 ishte 10 trilion dollarë, duke përbërë afërsisht 10.4% të ekonomisë globale.

Një raport nga kërkimi i Universitetit të Kembrixhit nënvizon ndikimin negativ të rritjes së nivelit të detit, ngjarjeve ekstreme të motit dhe acidifikimit të oqeanit në infrastrukturën që mbështet turizmin detar.

Dëmtimi i shkëmbinjve koralorë, rritja e temperaturave dhe zjarret kërcënojnë më tej destinacionet turistike.

Një studim i vitit 2023 nga Forumi Ekonomik Botëror (WEF) thekson ndikimin negativ të nxehtësisë ekstreme tek turistët. Shembuj si zjarret në Greqi, valët e të nxehtit në Itali dhe anulimet e fluturimeve në SHBA e ilustrojnë këtë pikë.

Ndryshimi i sjelljes turistike

Sektori i aviacionit, vendimtar për turizmin, u përball gjithashtu me sfida për shkak të nxehtësisë ekstreme. Disa kompani të aviacionit amerikan duhej të reduktonin ngarkesat dhe bagazhet e pasagjerëve ose të shtynin fluturimet gjatë motit 46 gradë Celsius.

Sjellja e turistëve po ndryshon edhe për shkak të rritjes së temperaturës. Hulumtimet nga Komisioni Evropian sugjerojnë se nëse ngrohja globale vazhdon, aktivitetet turistike në Evropë mund të zhvendosen nga jugu në veri.

Kjo mund të çojë në një ulje të numrit të turistëve për destinacionet jugore dhe një rritje për ata në veri.

Destinacione të veçanta turistike në rrezik

Maldivet, një nga destinacionet turistike më të kërcënuara për shkak të ndryshimeve klimatike, përballet me zhytjen e mundshme të një pjese të madhe të tokës së saj për shkak të rritjes së nivelit të detit.

Maldivet, të varura nga turizmi dhe të pambrojtura ndaj rritjes së nivelit të detit, përballen me zhytjen e mundshme të 77% të tokës së tyre deri në vitin 2100, sipas Ministrisë së Turizmit të vendit.

Në mënyrë të ngjashme, Karaibet, shumë i varur nga turizmi, po përjeton zbardhjen e shkëmbinjve koralorë dhe rritjen e nivelit të detit.

Në Evropë, Alpet luftojnë me reshjet e pamjaftueshme të borës, duke ndikuar në turizmin dimëror. Venecia përballet me sfida të lidhura me klimën, duke përfshirë ngritjen e nivelit të detit dhe ngjarjet ekstreme të motit, që kërcënojnë vendet e saj historike.

Në Azinë Jugore, rajonet e njohura bregdetare po përballen me degradimin e mjedisit të shkaktuar nga turizmi i tepërt dhe ndotja. Tajlanda, Malajzia dhe Filipinet kanë zbatuar masa për të ruajtur ekosistemet e tyre bregdetare.

Afrika është gjithashtu në rrezik të humbjes së konsiderueshme të biodiversitetit, duke ndikuar në turizmin safari. Sipas të dhënave të Bankës Botërore, kontinenti mund të humbasë 50% të specieve të tij të shpendëve dhe gjitarëve dhe 20% deri në 30% të jetës në liqene deri në vitin 2100.

/Motilokal.com