Inteligjenca Artificiale pushton pajisjet mobile

Inteligjenca Artificiale pushton pajisjet mobile

Teknologjitë dhe shërbimet celulare përbënin 5.4 për qind të PBB-së globale në 2023, me të ardhura prej rreth 5.7 trilion dollarë amerikanë dhe gati 5.5 miliard njerëz që i përdorin ato, të dhënat nga shoqata globale GSMA publikuan të hënën, ditën e parë të Kongresit Botëror Mobile (MWC) në Barcelonë.

Duke hapur kongresin, menaxheri i përgjithshëm i GSMA (Shoqata Globale e Industrisë Celulare/Operatorëve, organizatori i MWC) Mats Granryd tha se 65 për qind e lidhjeve të rrjetit në botë kryhen nga operatorët celularë.

Suksesi i operatorëve reflektohet në atë se sa prej tyre arrijnë të arrijnë burime të reja të ardhurash, të përmirësojnë përvojën e përdoruesit, por edhe të kursejnë në investime kapitale dhe operacionale.

GSMA parashikon se deri në vitin 2025, operatorët celularë do të duhet të shpenzojnë rreth 1.1 trilion dollarë për investime kapitale, kryesisht në 5G, e cila pritet të lansohet në rreth 30 tregje të reja, kryesisht në Afrikë dhe Azi.

Është e rëndësishme të zhbllokohet potenciali i plotë i 5G, pasi nuk përdoret ende në pjesën më të madhe të botës , tha Granryd.

Ai vlerësoi se operatorët po rritin kapacitetet komerciale të rrjeteve 5G si progres, por vlerësoi se kjo nuk mjafton. Ai identifikoi rrjetet private 5G si një tendencë të rëndësishme, të cilat deri në fund të vitit 2022, rreth 30 për qind e operatorëve në botë e kishin nisur ose testuar dhe ky numër do të dyfishohej deri në fund të 2023.

Të dhënat e reja të GSMA tregojnë se në fund të vitit 2023, në botë kishte 4.7 miliard përdorues të internetit celulare, ose rreth 58 për qind e popullsisë së botës, rreth dy miliardë më shumë se në 2015. Megjithatë, ka një boshllëk dixhital ose celular, sepse rreth tre miliardë njerëz ende jetojnë në zona pa akses në shërbimet celulare edhe pse janë të mbuluara nga rrjetet, arsyet kryesore për të cilat janë analfabetizmi dhe varfëria e përgjithshme dhe dixhitale e njerëzve.

Inteligjenca Artificiale është tendenca kryesore

Inteligjenca Artificiale (IA) është një tendencë e madhe për të gjithë industrinë, e cila është më e diskutuara në MWC, veçanërisht nëse është e justifikuar dhe nëse sjell përfitime apo jo, apo është e tepruar dhe sa dhe kur industritë e ndryshme do të mund të pranojnë atë në aspektin rregullativ dhe çështje të tjera.

Kjo do të diskutohet në vitet e ardhshme si dhe sfida të tjera.

Tendencat përfshijnë eSim (kartën SIM elektronike, jo fizike), lëvizshmërinë inteligjente përmes automjeteve elektrike të lidhura, komercializimin e dronëve dhe dixhitalizimin e hekurudhave, si dhe një prani të fortë të teknologjive celulare në industrinë financiare dhe sportive dhe argëtuese.

MWC në Barcelonë po mbahet për herë të 18-të nga 26 deri më 29 shkurt dhe si tubimi më i madh i industrisë globale celulare në Evropë, mblodhi më shumë se 2500 ekspozues, shumica prej tyre nga Kina, dhe organizatorët presin rreth njëqind. mijëra vizitorë.

Slogani është “Future First”, i cili përveç humanizmit të IA përfshin edhe lidhjen e gjërave (IoT), por edhe të ashtuquajturat. ADN-ja dixhitale, e nevojshme për zhvillimin dhe qëndrueshmërinë jo vetëm të industrive celulare dhe të tjera, por edhe të shoqërisë në tërësi.

/Motilokal.com