Shkencëtarët zbulojnë provat e para që vrimat e zeza rrotullohen

Shkencëtarët zbulojnë provat e para që vrimat e zeza rrotullohen

Astronomët kanë regjistruar provat e para të drejtpërdrejta të një vrime të zezë që rrotullohet, duke ofruar njohuri të reja mbi objektet më enigmatike të universit.

Vëzhgimet fokusohen në vrimën e zezë supermasive në qendër të galaktikës fqinje Messier 87, hija e së cilës u fotografua nga teleskopi Event Horizon. Ashtu si shumë vrima të zeza supermasive, M87 ka avionë të fuqishëm që nisen nga polet me shpejtësinë e dritës afër hapësirës ndërgalaktike.

Shkencëtarët kanë parashikuar se rrotullimi i vrimës së zezë i drejton këta avionë kozmikë, por deri më tani provat e drejtpërdrejta kanë qenë të pakapshme.

"Pas suksesit të imazhit të vrimës së zezë në këtë galaktikë me teleskopin Event Horizon, nëse kjo vrimë e zezë rrotullohet apo jo, ka qenë shqetësimi kryesor i shkencëtarëve. Tani pritjet janë kthyer në një siguri. Kjo vrimë e zezë monstruoze është me të vërtetë rrotulluese", tha dr. Kazuhiro Hada, nga Observatori Kombëtar Astronomik i Japonisë dhe bashkëautor.

M87 ndodhet 55 milionë vite dritë larg nga Toka dhe strehon një vrimë të zezë që është 6.5 miliard herë më e madhe se Dielli. Menjëherë pas vrimës së zezë është një disk grumbullimi i gazit dhe pluhurit, që rrotullohet në humnerën e gropës kozmike. Një pjesë e këtij materiali është e destinuar të bjerë në një vrimë të zezë dhe të zhduket përgjithmonë. Por grimca do të nxirret nga polet e vrimës së zezë me më shumë se 99.99 për qind të shpejtësisë së dritës.

/Motilokal.com