Publikohet harta e parë e kontinentit të humbur të Tokës

Publikohet harta e parë e kontinentit të humbur të Tokës

Ju mund të mendoni se i njihni të gjitha kontinentet, por çfarë ndodh me Zelandinë?

Në vitin 2017, u zbulua një kontinent i panjohur më parë i brigjeve të Zelandës së Re, duke bërë tituj në mbarë botën.

Zelandia, e njohur si Te Riu-a-Māui në gjuhën Maori, mbulon më shumë se 5 milion kilometra katrorë, duke e bërë atë dyfishin e madhësisë së nënkontinentit të Indisë.

Ju mund të pyesni veten pse, atëherë, nuk u zbulua më herët?

Arsyeja është se 95 për qind e zonës së tij është zhytur nën Oqeanin Paqësor jugperëndimor, duke u zhdukur shumë kohë përpara se njerëzit të ekzistonin në Tokë. Vetëm një zinxhir i madh malor (dy ishujt e Zelandës së Re) dhe disa ishuj të vegjël oqeanikë janë të dukshëm në sipërfaqe.

Dihet pak për kontinentin e zbuluar së fundmi, kryesisht për shkak se është pothuajse plotësisht i paarritshëm. Megjithatë, një ekip gjeologësh nga e gjithë bota kanë përpiluar një hartë të re gjeologjike që përmban Zelandinë. Harta u formua duke përdorur një kombinim të mostrave të shkëmbinjve të marra nga deti dhe metodave të hartës gjeofizike.

Gjeologët zbuluan formacione të mëdha ranore dhe depozita guralecash shkëmbore bazaltike, duke ndjekur skajet e jashtme të Zelandës ndërsa kërkuan për mostra.

Gurët ranorë besohet të jenë rreth 95 milionë vjet të vjetër dhe përmbajnë granit më të vjetër dhe guralecë vullkanikë, duke sugjeruar se kur Zelandia ishte tokë e thatë, lumenjtë që rridhnin nga malësitë vullkanike mbushnin pellgje tektonike.

Malësitë ishin një varg vullkanik aktiv të paktën 30 deri në 50 milionë vjet më parë, por me gjasë u gërryen kur u depozituan gurët ranor.

Gjeologët besojnë se Zelandia u përmbyt gradualisht rreth 40 milionë vjet më parë, falë zbulimit të guralecave të bazaltit, të cilët lidhen me vullkanizmin nënujor.

/Motilokal.com