Shkencëtarët mund të kenë parë një molekulë 'jetë' në një planet tjetër

Shkencëtarët mund të kenë parë një molekulë 'jetë' në një planet tjetër

Shkencëtarët mund të kenë zbuluar një molekulë që në Tokë prodhohet vetëm nga jeta, në atë që është një zbulim i madh në kërkimin e qenieve në planetë të tjerë.

Teleskopi Webb i NASA-s ka bërë një zbulim të mundshëm të sulfidit dimetil ose DMS, thanë studiuesit. Në Tokë, kjo prodhohet vetëm nga jeta, me shumicën e saj që vjen nga fitoplanktoni në mjediset detare.

Shkencëtarët ende nuk e kanë konfirmuar vëzhgimin dhe ai ka nevojë për vërtetim të mëtejshëm. Hulumtimet e mëtejshme duhet të konfirmojnë nëse DMS është me të vërtetë në bimën e largët në sasi të konsiderueshme.

Por planeti në të cilin u zbulua, K2-18 b, është dëshmuar gjithashtu padyshim emocionues për arsye të tjera. Shkencëtarët kanë konfirmuar se planeti ka molekula që përmbajnë karbon duke përfshirë metanin dhe dioksidin e karbonit, në vetvete një gjetje e madhe për kërkimin e jetës.

Zbulimi sugjeron se K2-18 b mund të jetë ajo që studiuesit e quajnë një ekzoplanet Hycean: një me një atmosferë të pasur me hidrogjen dhe një sipërfaqe të mbuluar me ujë. Të dyja kushtet mendohet se janë të favorshme për çdo jetë të mundshme aliene.

K2-18 b rrotullohet rreth një ylli xhuxh të ftohtë të njohur si K2-18, dhe ata së bashku qëndrojnë rreth 120 vjet dritë nga Toka. Planeti është 8.6 herë më i madh se Toka: studiuesit i referohen atyre planetëve si "nën-Neptune" dhe sistemi ynë Diellor nuk ka asgjë të ngjashme me to, që do të thotë se ata janë relativisht të dobët për të kuptuar nga shkencëtarët.

Studiuesit nuk e dinë, për shembull, se si mund të duken atmosferët e botëve të tilla. Por gjetjet e reja sugjerojnë se ato mund të jenë një vend i frytshëm për të kërkuar jetë aliene.

"Gjetjet tona nënvizojnë rëndësinë e shqyrtimit të mjediseve të ndryshme të banueshme në kërkimin e jetës gjetkë", shpjegoi Nikku Madhusudhan, një astronom në Universitetin e Kembrixhit dhe autor kryesor në një punim të ri që përshkruan rezultatet.

“Tradicionalisht, kërkimi i jetës në ekzoplanetë është përqendruar kryesisht në planetë më të vegjël shkëmborë, por botët më të mëdha Hycean janë dukshëm më të favorshme për vëzhgimet atmosferike.”

Mund të ketë ende kushte që e bëjnë K2-18 b të vështirë për jetën. Besohet se ka një sipërfaqe oqeani, por ai oqean mund të jetë shumë i nxehtë për të qenë i banueshëm dhe mund të mos jetë fare i lëngshëm.

Shkencëtarët shpresojnë të zbulojnë më shumë rreth planetit, si dhe nën-Neptunëve të tjerë me vëzhgime të mëtejshme. Por ato mund të jenë të vështira për t'u parë edhe pse janë lloji më i zakonshëm i planetit i njohur në galaktikë, sepse shpesh mbulohen nga shkëlqimi i yjeve të tyre.

Në vend të kësaj, K2-18 b u vu re për herë të parë duke përdorur atë shkëlqim verbues dhe duke parë rënien në dritë që ndodh ndërsa planeti lëviz përpara yllit të tij. Gjetjet e reja përdorën të njëjtin proces: ekzaminimin e dritës së yjeve me teleskopin Webb dhe kërkimin e gjurmëve të lëna pas kimikateve në atmosferë.

"Këto rezultate janë produkt i vetëm dy vëzhgimeve të K2-18 b, me shumë të tjera në rrugë", shpjegoi anëtari i ekipit Savvas Constantinou nga Universiteti i Kembrixhit. "Kjo do të thotë se puna jonë këtu është vetëm një demonstrim i hershëm i asaj që Webb mund të vëzhgojë në ekzoplanetët e zonës së banueshme."

Puna e mëtejshme duhet të japë një pamje më të mirë të këtyre kimikateve dhe të ndihmojë në konfirmimin e pranisë së mundshme të DMS.

“Qëllimi ynë përfundimtar është identifikimi i jetës në një ekzoplanet të banueshëm, i cili do të transformonte të kuptuarit tonë për vendin tonë në Univers”, tha profesori Madhusudhan. "Gjetjet tona janë një hap premtues drejt një kuptimi më të thellë të botëve Hycean në këtë kërkim."

Puna përshkruhet në një punim, "Molekulat me karbon në një atmosferë të mundshme Hycean", që do të botohet në The Astrophysical Journal Letters.

/Motilokal.com