IEA: Kapaciteti global i burimeve të rinovueshme me rritje rekorde këtë vit, të udhëhequr nga energjia diellore

IEA: Kapaciteti global i burimeve të rinovueshme me rritje rekorde këtë vit, të udhëhequr nga energjia diellore

Kapaciteti global i energjisë së rinovueshme pritet të rritet me një të tretën këtë vit në 440 gigavat, duke regjistruar rritjen më të madhe absolute të udhëhequr ndonjëherë nga shtimet e kapacitetit diellor, sipas raportit të ri të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë të botuar së fundmi.

Me rritjen e politikave, çmimet e larta të karburanteve fosile dhe shqetësimet e sigurisë së energjisë po nxisin vendosjen e fortë të energjisë diellore dhe të erës, sipas Përditësimit të Tregut të Energjisë së Rinovueshme të IEA-së.

Shtesat globale të kapacitetit të burimeve të rinovueshme këtë vit parashikohet të rriten me 107 gigavat në 440 gigavat.

Rritja pritet të vazhdojë në vitin 2024, me kapacitetin total të energjisë elektrike të rinovueshme në botë që do të rritet në 4,500 gigavat, e barabartë me prodhimin total të energjisë së Kinës dhe SHBA-së së bashku.

"Dielli dhe era po udhëheqin zgjerimin e shpejtë të ekonomisë së re globale të energjisë. Këtë vit, bota do të shtojë një sasi rekord të burimeve të rinovueshme në sistemet e energjisë elektrike - më shumë se kapaciteti total i energjisë së Gjermanisë dhe Spanjës së bashku", tha drejtori Ekzekutiv i IEA-së Fatih Birol.

"Kriza globale e energjisë ka treguar se burimet e rinovueshme janë kritike për t'i bërë furnizimet me energji jo vetëm më të pastra, por edhe më të sigurta dhe të përballueshme dhe qeveritë po përgjigjen me përpjekje për t'i vendosur ato më shpejt", tha ai.

Për të përshtatur këtë rritje në burimet e rinovueshme, Birol këshilloi se politikat duhet të përshtaten me ndryshimin e kushteve të tregut, me përmirësime dhe plane zgjerimi në rrjetet e energjisë për të siguruar avantazhin maksimal të potencialit të madh të diellit dhe të erës.

Dielli do të përbëjë 65% të rritjes totale të kapacitetit këtë vit pasi çmimet më të larta të energjisë elektrike stimulojnë rritjen më të shpejtë të energjisë diellore në çati.

Kapaciteti i energjisë së erës pritet të rimëkëmbet ndjeshëm në vitin 2023, duke u rritur me rreth 70% nga viti në vit pas disa vitesh të vështira rritjeje të ngadaltë.

Raporti tha se "rritja më e shpejtë është kryesisht për shkak të përfundimit të projekteve që ishin vonuar nga kufizimet e COVID-19 në Kinë dhe nga problemet e zinxhirit të furnizimit në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara".

Parashikimi për shtimin e kapaciteteve të rinovueshme në Evropë ishte rishikuar në rritje me 40% nga para luftës së Rusisë në Ukrainë. Kapaciteti i sapo instaluar diellor dhe i erës vlerësohet se u ka kursyer konsumatorëve të energjisë elektrike në Bashkimin Evropian 100 miliardë euro midis 2021 dhe 2023, duke zëvendësuar prodhimin më të shtrenjtë të karburanteve fosile.

Një numër vendesh në Evropë, duke përfshirë Spanjën, Gjermaninë dhe Irlandën, parashikohet të shohin që pjesa e kombinuar e energjisë së erës dhe diellit në prodhimin e tyre të përgjithshëm vjetor të energjisë elektrike të rritet mbi 40% deri në vitin 2024.

Megjithatë, rritja e mëtejshme e kapacitetit global të erës në vitin 2024 do të varet nga fakti nëse qeveritë mund të ofrojnë mbështetje më të madhe të politikave për të adresuar sfidat në drejtim të dhënies së lejeve dhe projektimit të ankandit, ndërsa solare pritet të vazhdojë rritjen e saj në 2024.

"Masat e reja të politikave po ndihmojnë gjithashtu në nxitjen e rritjeve të konsiderueshme në Shtetet e Bashkuara dhe Indi gjatë dy viteve të ardhshme. Kina, ndërkohë, po konsolidon pozicionin e saj udhëheqës dhe është vendosur të përbëjë pothuajse 55% të shtesave globale të kapacitetit të energjisë së rinovueshme në të dy vitet 2023 dhe 2024”, tha IEA.

/Motilokal.com