Pse macet ‘gatuajnë’?

Pse macet ‘gatuajnë’?

Siç do të dëshmojnë disa milionë pamje në internet, macet janë të çuditshme. Shumë shumë të çuditshme. Pra, veçanërisht nëse jeni pronar i një maceje, shanset janë që të keni pasur pyetje serioze për disa nga sjelljet e tyre. Pyetje të tilla si 'pse macet gatuajnë?'.

Përgjigja: përkundër asaj që mund të keni dëgjuar, shkencëtarët nuk janë plotësisht të sigurt për momentin.

"Gatimi është një sjellje vërtet interesante në atë që nuk është hulumtuar në thellësi shkencërisht", thotë dr. Lauren Finka, eksperte e sjelljes së maceve nga Cats Protection. "Mund të ketë shumë që ne nuk dimë në lidhje me funksionin e tij."

Megjithatë, pavarësisht kësaj, ekzistojnë disa teori kryesore se pse macet gatuajnë. Së pari, mendohet se sjellja mund të jetë thjesht një mënyrë tjetër që ata të përhapin aromën e tyre, duke krijuar familjaritet ngushëllues.

“Ka mjaft gjëndra aromatike rreth putrave të maces, kështu që mund të ndodhë që ato na gatuajnë për të depozituar aromën e tyre”, thotë Finka.

Ekziston një teori tjetër e cituar zakonisht (dhe intriguese) rreth asaj se pse macja e juaj ju shtrëngon me kthetra. Mendohet se “gatimi” pasqyron lëvizjen që përdorin kotelet për të stimuluar rrjedhjen e qumështit nga gjëndrat e qumështit të nënës së tyre. Ky zakon i lumtur mund të imitohet në jetën e mëvonshme në formën e brumosjes.

Megjithatë, kjo duket të jetë vetëm për macet shtëpiake. Rezulton se duke i vendosur ato nën kujdesin e njeriut, sjellja e maces ndryshon në mënyrë drastike.

“Gatim, mjaullime, gërvitje. Janë të gjitha gjëra që njerëzit pa vetëdije i inkurajojnë macet t'i mbajnë në repertorin e tyre”, shpjegon Finka.

“Macet shtëpiake me jetë të lirë që nuk janë të socializuara me njerëzit nuk priren të kryejnë këto sjellje kur largohen nga foleja. Për ta, këto sjellje janë diçka që ata kryesisht e bëjnë vetëm kur janë pranë bashkëmoshatarëve dhe nënës së tyre, jo si mace të rritura të pavarura.”

Megjithatë, macet shtëpiake janë shumë të ndryshme. “Ato i marrin këto sjellje sociale në moshë madhore sepse janë në këto situata sociale gjatë gjithë jetës së tyre”, shton Finka.

“Si njerëz, ne në fakt i kemi ruajtur këto tipare të ngjashme me kotele në macet tona. Kjo kotele e zgjatur madje ka një emër: neoteny."

Neotenia, në thelb kafshët e rritura që ruajnë sjelljet dhe tiparet që kishin kur ishin të mitura, nuk është e zakonshme vetëm tek macet: qentë e zbutur janë edukuar në mënyrë selektive për të pasur tipare fizike të mitur (mendoni feçkat e shkurtra dhe sytë e gjerë).

“Po, ne presim që macet të jenë shumë më sociale sesa janë të pajisura domosdoshmërisht për të qenë. Por sjelljet si brumosja ka të ngjarë të jenë të dobishme për macet, mund të jetë qetësuese për to dhe mund t'i ndihmojë ato të tregojnë kënaqësi gjatë ndërveprimeve njerëzore. Pra, kjo nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe”, thotë Finka.

A është e keqe nëse një mace nuk “gatuan”?

Jini të sigurt: nëse macja juaj nuk ju gatuan, nuk është sepse ju urrejnë. Epo, jo domosdoshmërisht, gjithsesi.

Sipas Finka, ka thjesht shumë dallime midis maceve individuale, nevoja për të gatuar (ose mungesa) nuk tregon domosdoshmërisht se si ndihen për ju, megjithëse macet me përvoja pozitive të hershme me njerëzit mund të kenë më shumë gjasa ta bëjnë këtë.

"Unë mendoj se ka shumë ndryshueshmëri midis maceve dhe mënyrës se si ata zgjedhin të shprehen", thotë Finka. “Për shembull, disa mace miqësore do të jenë shumë të zëshme dhe do të mjaullijnë shumë, ndërsa të tjerat vështirë se mund të mjaullijnë fare.

“Në shumicën e rasteve, “gatimi” mund të jetë një tregues i mirë se macja është ndoshta e relaksuar dhe e rehatshme. Por nuk është domosdoshmërisht një shkak për shqetësim nëse nuk e shihni këtë.”

/Motilokal.com