Të dielën ndërrohet ora

Të dielën ndërrohet ora

Ora e kursimit të ditës (DST) është praktika e vendosjes së orës një orë përpara nga koha standarde gjatë muajve të verës dhe përsëri në vjeshtë, në mënyrë që të përdoret më mirë drita natyrale e ditës.

"Pranverë përpara, kthehu prapa", është një nga thëniet që përdoret për të kujtuar se në cilën mënyrë ta vendosni orën. Ju e vendosni orën tuaj një orë përpara në pranverë kur fillon DST (= humbni 1 orë) dhe një orë prapa kur DST përfundon në vjeshtë (= rifitoni 1 orë).

Shumë vende në hemisferën veriore (në veri të ekuatorit ) përdorin DST në kohën e verës, por jo të gjitha. Ora ditore zakonisht fillon në mars-prill dhe përfundon në shtator-nëntor, kur vendet kthehen në orën standarde, ose orën dimërore siç njihet gjithashtu.

Llogaritja verore e kohës fillon fundjavën e fundit të marsit në natën ndërmjet të shtunës dhe të dielës shigjetat e orës do të zhvendosen një orë para.

Ndryshimi i orës ndodh çdo vit, në fundjavën e fundit të marsit dhe tetorit. Në fundjavën e fundit të marsit do të përfundojë ora dimërore, akrepat e së cilës do të lëvizin 60 minuta para dhe do të zgjatë deri në fundjavën e fundit të tetorit.

Të dielën e fundit të marsit me datë 26 në orën 02:00 akrepat lëvizin 60 minuta para, ku netët janë më shkurta dhe ditët më të gjata.

/Motilokal.com