Zvicër, teknologjia diellore mund të shtrihet edhe në shinat hekurudhore

Zvicër, teknologjia diellore mund të shtrihet edhe në shinat hekurudhore

Panelet diellore po shtrihen "si qilim" në shinat hekurudhore në Zvicër.

Një start-up zviceran Sun-Ways pritet të instalon panele pranë stacionit të trenit Buttes në perëndim të vendit, që është në pritje të regjistrimit nga Zyra Federale e Transportit.

Ndërsa kriza klimatike kërkon që ne të përshpejtojmë tranzicionin energjetik të Evropës, zhvilluesit kanë parë potencial të ri në sipërfaqe të pazakonta.

Anët e rrugëve, rezervuarët dhe fermat po gjejnë hapësirë për sistemet diellore. Dhe Deutsche Bahn e Gjermanisë po eksperimenton gjithashtu me shtimin e qelizave diellore në traversat hekurudhore.

Por Sun-Ways është i pari që patentoi një sistem të lëvizshëm, me ndihmën e EPFL, instituti federal i teknologjisë zvicerane në Lozanë.

"Kjo është risi", thotë bashkëthemeluesi Baptiste Danichert për faqen e lajmeve Swissinfo. Dhe është thelbësore pasi binarët hekurudhor duhet të pastrohen herë pas here për punë thelbësore të mirëmbajtjes.

Si instalohen panelet diellore?

Një tren i projektuar posaçërisht do të shpalosë panelet ndërsa udhëton përgjatë trasesë. Sun-Ways

Kompania zvicerane, me qendër në qytetin perëndimor të Ecublens, ka krijuar një sistem mekanik për të instaluar panelet e saj diellore të lëvizshme.

Një tren i zhvilluar nga kompania zvicerane e mirëmbajtjes së shinave Scheuchzer do të udhëtojë përgjatë shinave, duke vendosur panele fotovoltaike ndërsa është në lëvizje. Është thjesht "si një qilim që shpaloset", thotë Sun-Ways.

Treni i projektuar posaçërisht përdor një mekanizëm pistoni për të shpalosur panelet me gjerësi një metër, të montuar paraprakisht në një fabrikë zvicerane.

Energjia elektrike e prodhuar nga sistemi FV do të futet në rrjetin elektrik dhe do të përdoret për energjinë e shtëpive pasi furnizimi i saj në operacionet hekurudhore do të ishte një proces më i ndërlikuar.

Ky start-up ka ambicie të mëdha për eko-inovacionin e saj. Në teori, panelet mund të shtrihen në të gjithë rrjetin hekurudhor të Zvicrës prej 5,317 kilometrash. Qelizat fotovoltaike do të mbulonin një sipërfaqe rreth 760 fusha futbolli.

Natyrisht, do të kishte pak kuptim shtrirja e tapetit diellor në tunele.

Sun-Ways vlerëson se rrjeti hekurudhor kombëtar mund të prodhojë një Terawatt-orë (TWh) energji diellore në vit, ekuivalente me rreth 2 për qind të konsumit total të energjisë në Zvicër.

Pasi treni i saj të largohet nga stacioni, kompania dëshiron të shkojë transnacionale, duke u shtrirë në Gjermani, Austri dhe Itali.

"Ka mbi një milion kilometra linja hekurudhore në botë", thotë Danichert për SWI Swissinfo.

"Ne besojmë se 50 për qind e hekurudhave në botë mund të pajisen me sistemin tonë."

Megjithatë, kompania ka ende shumë për të provuar me projektin e saj pilot pranë Buttes. Unioni Ndërkombëtar i Hekurudhave ka shprehur shqetësimin se panelet mund të pësojnë mikro-çarje, të çojnë në një rrezik më të lartë zjarresh në zonat e gjelbra dhe madje të shpërqendrojnë drejtuesit e trenave me reflektime.

Sun-Ways thotë se panelet e saj janë më rezistente se ato konvencionale dhe mund të kenë një filtër kundër reflektimit për t'u mbajtur larg syve të drejtuesve të trenave.

Disa kanë theksuar se akulli dhe reshjet e borës mund të ndalojnë panelet horizontale të jenë të dobishme, por Sun-Ways ka një përgjigje edhe për këtë. Është duke punuar në një sistem për shkrirjen e reshjeve dhe ngricave.

/Motilokal.com