I vetmi vend në Tokë ku jeta nuk ekziston

I vetmi vend në Tokë ku jeta nuk ekziston

Shkencëtarët kanë zbuluar se në një rajon gjeotermik të Tokës, kushtet mjedisore janë aq të ashpra sa nuk mund të mbajnë asnjë formë jete, pavarësisht nga hulumtimet e mëparshme që mund të kishin treguar ndryshe. Studimi mund të jetë i rëndësishëm për përcaktimin e kushteve kufizuese të jetës edhe aty ku ka ujë të lëngshëm. Është një nga mjediset më të ashpra në Tokë, përkatësisht rajoni gjeotermik i Dallolit, një rajon jashtëzakonisht i nxehtë, i kripur dhe acid.

Pellgjet shtrihen përgjatë një krateri vullkanik që ndodhet në Depresionin Danakil në Etiopi, ku temperaturat e ditës tejkalojnë 45 gradë Celsius edhe në dimër. Disa nga pellgjet e kripës me hiperacid kanë vlera jashtëzakonisht negative të pH. Pas një sërë testesh, studiuesit zbuluan se nuk ka jetë në pellgje, madje as mikroorganizma. Gjetjet u publikuan në revistën Nature Ecology & Evolution.

“Pas kryerjes së analizave në një numër shumë më të madh mostrash sesa në hulumtimet e mëparshme, ne ishim në gjendje të konfirmojmë se nuk ka jetë mikrobike në këto pellgje të nxehta, hiperacid dhe të kripur, as në liqenet e kripës ngjitur me magnez, të quajtur Zi dhe Liqenet e Verdha”, tha autori i studimit, Purificación López García, një biolog në Qendrën Kombëtare Franceze për Kërkime Shkencore.

Hulumtimet e mëtejshme tregojnë të kundërtën

Përkundrazi, në zonat e shkretëtirës dhe në kanionet e kripës rreth rajonit gjeotermik, ka jetë në formën e një shumëllojshmërie mikroorganizmash primitivë ndaj të cilëve mjedisi i kripur është miqësor. Era dhe vizitorët përhapin një shumëllojshmëri të gjerë të mikrobeve në pellgjet dhe liqenet e Depresionit Danakil, por ajo mbetet e pajetë, thonë shkencëtarët, të cilët arritën në këtë përfundim pas disa lloje testesh: sekuenca masive e shënuesve gjenetikë.

Për të identifikuar mikroorganizmat potencialë, kulturat mikrobike, citometria për zbulimin e qelizave individuale, analiza kimike e ujit të kripur, si dhe mikroskopi elektronik në kombinim me spektroskopinë me rreze X.

Ky vend duket i pabesueshëm pasi ne besojmë se planeti ynë përfaqëson jetën dhe evolucionin, dhe pa jetë, evolucioni nuk mund të ndodhë. Nëse López García është i saktë në kërkimin e tij, ne mund ta shikojmë planetin tonë nga një këndvështrim shumë i ndryshëm, një perspektivë më mizore që tregon anën e pafalshme të jetës dhe njerëzimit.

/Motilokal.com