Danimarka zotohet të jetë vendi i parë që ofron fonde për 'humbjet dhe dëmet' e shkaktuara nga ndryshimet klimatike

Danimarka zotohet të jetë vendi i parë që ofron fonde për 'humbjet dhe dëmet' e shkaktuara nga ndryshimet klimatike

Danimarka u zotua në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork se do të jetë vendi i parë që do të sigurojë fonde për vendet në zhvillim që kanë pësuar "humbje dhe dëme" të shkaktuara nga ndryshimet klimatike.

Gjatë një takimi ministror në margjinat e Asamblesë së Përgjithshme në qytetin e Nju Jorkut, vendi premtoi të sigurojë 100 milionë korona daneze (mbi 13 milionë dollarë) në kompensim si pjesë e ndihmës së tij për klimën për të ndihmuar viktimat e klimës në vendet në zhvillim që të rimëkëmben.

Ministri danez i Zhvillimit Flemming Moller Mortensen tha se është "shumë e padrejtë që më të varfërit e botës duhet të vuajnë më shumë nga pasojat e ndryshimeve klimatike", për të cilat ata kanë kontribuar "më së paku".

Mortensen tha se fondet do të shkojnë në rajonin Sahel të Afrikës dhe zona të tjera të cenueshme të prekura nga kriza klimatike.

"Me këtë marrëveshje të re, ne po i lëmë veprimet pas fjalëve", shtoi ai.

Vitin e kaluar në Konferencën e OKB-së për Ndryshimet Klimatike në Glasgow (COP26), G77, një bllok prej më shumë se 130 vendeve në zhvillim, kërkoi mbështetje financiare për viktimat e klimës. Por iniciativa u bllokua nga SHBA, Bashkimi Evropian dhe vende të tjera të pasura.

Trajtimi i "humbjeve dhe dëmeve" në vendet e cenueshme ishte rënë dakord tashmë në bazë të Marrëveshjes së Parisit, por për shkak të frikës se do të paditet nga ato vende të prekura nga fatkeqësitë klimatike, më pas u refuzua nga kombet e pasura.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres theksoi se kombet e pasura duhet të mbështesin vendet që vuajnë humbjet dhe dëmet e shkaktuara nga kriza klimatike duke vendosur taksa mbi fitimet e papritura të kompanive të karburanteve fosile./Motilokal.com