Infermierja e Mjekëve pa Kufij përshkruan tmerret që ajo ka parë në Gaza

Infermierja e Mjekëve pa Kufij përshkruan tmerret që ajo ka parë në Gaza

Një infermiere amerikane që u largua nga Gaza javën e kaluar ka përshkruar tmerret që ajo dëshmoi në enklavën e rrethuar nën bombardimet izraelite pasi u kthye në Shtetet e Bashkuara.

Duke folur për CNN, Emily Callahan, një menaxhere me grupin e ndihmës Mjekët pa Kufi (MSF), tha se ekipi i saj pa “fëmijë me djegie masive në fytyrë, poshtë qafës, në të gjithë gjymtyrët e tyre”, përcjell Telegrafi.

“Për shkak se spitalet janë kaq të mbingarkuar, ata po largohen shpejt nga aty,” tha ajo, duke shtuar se fëmijët më pas dërgoheshin në kampet e refugjatëve pa qasje në ujë të rrjedhshëm.

“Atyre u jepen ujë çdo 12 orë”, tha ajo, duke shtuar se “kishte vetëm katër tualete” në Qendrën e Trajnimit Khan Younis të drejtuar nga UNRWA në Gazën jugore.

Objekti strehon më shumë se 22,000 njerëz të zhvendosur brenda vendit dhe hapësira për person është më pak se 2 metra katrorë, sipas agjencisë së ndihmës së OKB-së.

“Prindërit po sjellin fëmijët e tyre duke thënë: ‘ju lutem a mund të ndihmoni? ju lutem a mund të ndihmoni?’ dhe ne nuk kemi furnizime”, ka treguar ajo.

Ndryshe, të paktën 70% e më shumë se 2 milionë njerëzve të Gazës tani janë të zhvendosur, me shumicën që jetojnë në kushte të tmerrshme në strehimoret e OKB-së, sipas UNRWA.

Në një deklaratë të hënën, agjencia përshkroi kushtet në hapësirat e mbipopulluara të UNRWA, të cilat strehojnë 717,000 banorë të Gazës të zhvendosur brenda vendit.

Ajo tha se situata në strehimore është “çnjerëzore” dhe në përkeqësim dhe paralajmëroi për rrezikun e një krize të shëndetit publik për shkak të dëmtimit të infrastrukturës së ujit dhe kanalizimeve.

Callahan vuri në pah edhe faktin se ajo dhe ekipi i saj duhej të “thërrisnin miqtë e tyre” për ushqim dhe ujë dhe besonte se ata ishin gjithashtu në rrezik nga uria.

“Kur them se do të kishim vdekur nga uria pa to, nuk e ekzagjeroj”, ka shtuar ajo. /Telegrafi/