Tetë fjali që çdo shef duhet t’ia thotë ekipit të tij!

Tetë fjali që çdo shef duhet t’ia thotë ekipit të tij!

Pavarësisht nëse menaxhoni një startup ose drejtoni një biznes, suksesi i punonjësve tuaj varet nga udhëheqja juaj. Fatmirësisht, zgjidhja për të motivuar ekipin tuaj dhe për të mposhtur çdo problem është pikërisht mjaft e dukshme. Gjithçka fillon me komunikimin, aftësitë që ekspertët e vënë në dukje si faktorin e krijimit ose të thyerjes për lidership të suksesshëm.

Më poshtë janë 8 fjali që shefat  u thonë punonjësve të tyre çdo ditë. Filloni t’i përdorni këto (ose filloni të kërkoni për një shef që e bën këtë) dhe do të shikoni rritje të suksesit tuaj.

  1. “Kam besim të plotë tek ju.”

Nuk ka asgjë më dekurajuese se një shef që nuk beson në aftësitë e një personi dhe përpiqet t’i menaxhojë ata në çdo hap. Edhe individët me shumë vetëbesim do të shohin rënien e besimit në veten e tyre nëse trajtohen si fëmijë të vegjël.

Siç ka thënë Presidenti Theodore Roosevelt, “Lideri më i mirë është ai që ka intuitë të mjaftueshme për të zgjedhur burra të mirë për të bërë atë që ai dëshiron të bëhet, dhe vetëpërmbajtje mjaftueshëm për të mos u përzierë me ta ndërsa ata e bëjnë atë.”

Mund të jetë e vështirë të heqësh dorë nga frenat në fillim, por nëse i jepni ekipit tuaj mundësi të ngrihet në këmbë, do të gjeni një mjedis zyre më të lumtur dhe më të motivuar.

  1. Kjo është ajo që dua që ne të arrijmë…”

CEO dhe presidentja e Lockheed Martin, Marillyn Hewson e gjeti këtë si çelësin më të madh të suksesit në karrierën e saj: “Liderët e mëdhenj motivojnë dhe frymëzojnë njerëzit se pse po e bëjnë atë,” thotë ajo. “Ky është qëllimi. Dhe ky është çelësi për të arritur diçka vërtet transformuese.”

Ajo që i ndan liderët e jashtëzakonshëm nga shefat mediokër është aftësia e tyre për të komunikuar planet e tyre dhe për të lidhur vështirësitë e përditshme me qëllime të mëdha. Hartimi i një kursi të qartë për ekipin tuaj nxit një ndjenjë stabiliteti në punë dhe nxitje në punë, prandaj gjeni gjithmonë kohë për të shpjeguar “pse-të” në vend që thjesht të jepni urdhra.

  1. “Çfarë mund të bëjmë më mirë herën tjetër?”

Siç sugjeron me mençuri Arianna Huffington, gabimet janë mësuesit më të mirë. “Duhet të pranojmë se nuk do të marrim gjithmonë vendimet e duhura, se ndonjëherë do të gabojmë në mënyrë mbretërore”, thotë ajo. “Duhet kuptuar se dështimi nuk është e kundërta e suksesit, është pjesë e suksesit.”

Çdo person në  Tokë e ka bërë gabim punën e tij/saj të paktën një herë. Gabimet ndodhin, veçanërisht kur jeni duke provuar diçka të re. Për sa kohë që nuk është një gabim i pamatur ose i pakujdesshëm, kthejeni atë gabim në një përvojë mësimore. Të mësosh dikë se çfarë të bëjë herën tjetër për të shmangur një gabim është shumë më produktiv sesa qortimi i tij.

  1. “Dua të luaj me pikat e tua të forta.”

Warren Bennis, një autor dhe studiues i njohur për lidershipin, zbuloi se “Shumë kompani besojnë se njerëzit janë të pathyeshëm. Njerëzit me të vërtetë të talentuar nuk janë kurrë. Ata kanë talente unike.” Ai thotë, “Njerëz të tillë nuk mund të detyrohen në role për të cilat nuk janë të përshtatshëm dhe as nuk duhet të jenë të përshtatshëm. Liderët efektivë u lejojnë njerëzve të mëdhenj të bëjnë punën për të cilën kanë lindur.”

Çdo person në ekipin tuaj ka aftësi të veçanta, kjo është arsyeja pse ju duhet të përqafoni veçantinë në kompaninë tuaj. Kjo flet për idenë e trajtimit të njerëzve si individë në një botë ku punonjësit shpesh shihen si shpenzime. Kërkimi i madhështisë në këdo me të cilin punojmë mund të çojë vetëm në gjëra të mëdha.

  1. “Cili është mendimi juaj?”

Shefat e nivelit më të lartë nuk e lënë egon të pengojë inovacionin, ata kërkojnë këshilla nga të gjithë, pavarësisht se cilat janë pozicionet e tyre.

Duke pyetur punonjësit tuaj se çfarë mendojnë është një mënyrë tjetër e shkëlqyer për të treguar se keni besim tek ata dhe vlerësoni kontributin e tyre. Plus, është zbuluar se njohuritë më të mira vijnë nga aty ku nuk ta pret mendja.

  1. “Si mund të të mbështes më mirë?”

Merrni kohë për të kontrolluar dhe pyetur ekipin tuaj. Pyetini se çfarë mund të bëni për t’i ndihmuar ata të kenë sukses. Siç thotë Sheryl Sandberg, ish- COO e Facebook, “Lidershipi ka të bëjë me përmirësimin e të tjerëve si rezultat i pranisë suaj dhe të siguroheni që ndikimi të zgjasë në mungesën tuaj.”

Nëse  inkurajoni ekipin tuaj, ata do të duan të bëjnë të njëjtën gjë për ju dhe kompaninë tuaj gjithashtu.

  1. “Më njoftoni nëse keni ndonjë pyetje.”

Shumë njerëz kanë pasur të paktën një shef frikësues, tek i cili nuk mendonin se mund të shkonin për ndihmë. Të kesh një politikë të dyerve të hapura tregon se jeni në dispozicion të ekipit tuaj dhe kujdeseni për komunikimin e hapur dhe produktivitetin e tyre. Sa më shpejt t’ju përgjigjeni pyetjeve të tyre, aq më shpejt ata mund të kthehen në përmbushjen e detyrës në fjalë.

  1. “Punë e mirë!”

Mirënjohja është shumë më e lirë sesa instalimi i tavolinave të ping-pongut ose koshave të basketbollit, dhe shumë më efektive. Pavarësisht se sa paguhen punonjësit dhe sa të lira janë përfitimet e tyre, ata do të duan të dinë se dikush kujdeset për punën e tyre. Pra, merrni disa minuta për të investuar në lavdërimet e merituara, sepse ekipi juaj do ta vlerësojë gjithmonë atë.

/Ekonomiksi