Neuroshkenca: Ky aktivitet ul stresin tuaj dhe do t’ju bëjë më produktivë

Neuroshkenca: Ky aktivitet ul stresin tuaj dhe do t’ju bëjë më produktivë

Mjedisi aktual i biznesit mund të jetë intensiv, duke e bërë nevojën për kreativitet vendimtare për të arritur zgjidhje të reja dhe ide origjinale. Megjithatë, si e aktivizoni kreativitetin e njerëzve në punë? Kjo do të tingëllojë e  çuditshme, por ndiqni çfarë thotë shkenca për këtë gjë.

Sipas një studimi të Universitetit Drexel, aktivitetet e bërjes së artit si vizatimi, ngjyrosja ose shkarravinat apo skicat (doodling) mund të aktivizojnë sistemin nervor, i cili dihet se rrit shëndetin mendor dhe kreativitetin. Studiuesit përdorën teknologjinë funksionale të spektroskopisë afër infra të kuqe (fNIRS) për të matur rrjedhën e gjakut në lidhje me shpërblimet në zonat e trurit, ndërsa pjesëmarrësit përfunduan projekte të ndryshme arti.

Aktivitetet përfshinin ngjyrosjen brenda ose rreth një rrethi të shënuar në një letër dhe një seancë vizatimi të lirë, secili për tre minuta, me periudha pushimi në mes. Gjatë të tre aktiviteteve, pati një rritje të rrjedhës së gjakut në korteksin paraballor të trurit, i cili formon një pjesë të “instalimeve elektrike” për qarkun e shpërblimit të trurit tonë. “Kjo tregon se mund të ketë kënaqësi të natyrshme në kryerjen e aktiviteteve artistike të pavarura nga rezultatet përfundimtare,” tha autori kryesor i studimit.

Përparësitë e krijimit të artit shkojnë përtej vetëm kënaqësisë së vetë aktivitetit. Sipas sondazheve para dhe pas aktiviteteve të krijimit të artit, pjesëmarrësit që u angazhuan në krijimin e artit ndiheshin më kreativë dhe ishin më të aftë për të zgjidhur problemet. Këto gjetje kanë implikime të rëndësishme dhe nxjerrin në pah përfitimet e qenësishme të artit në promovimin e krijimtarisë, fokusit, produktivitetit dhe mirëqenies. Por, ka një fitues të qartë në gjithë këtë art-bërje.

Midis vizatimit, ngjyrosjes dhe “doodling”, ky i fundit merr kupën. Kur përballeni me një projekt ose problem sfidues në punë dhe ndiheni të bllokuar, zgjidhja është të filloni të bëni shkarravina(doodling).

Doodling është një aktivitet i thjeshtë dhe i arritshëm që mund t’ju ndihmojë të përdorni anën tuaj krijuese dhe të gjeneroni ide të reja. Gjatë shkarravinave, mendja juaj është e lirë të endet dhe ju mund të eksploroni mendime dhe mundësi të ndryshme. Akti i doodling ka gjithashtu një efekt qetësues, i cili mund të ndihmojë në reduktimin e stresit dhe ankthit, duke e bërë atë një mjet të shkëlqyer për të përmirësuar mirëqenien tuaj të përgjithshme, gjë që gjithashtu do t’ju bëjë më produktivë. Doodling, sugjeron hulumtimi, mund të ngjall emocione pozitive dhe duhet të konsiderohet një mjet terapeutik për të gjithë, pavarësisht nga niveli i tyre i aftësive. Në fund të fundit, këtu po flasim për shkarravinë, një aktivitet pa gjykim.

Duke qenë se bërja e shpeshtë e shkarravinave mund të ketë një ndikim pozitiv në gjendjen tuaj emocionale, sipas hulumtimit, sa më shumë të bëni shkarravina, aq më i fortë mund të jetë efekti i rritjes së humorit. Studimet kanë treguar se shkarravinat apo skicat momentale siç edhe mund të quhen ndryshe mund të ndihmojë në reduktimin e stresit dhe krijimin e një mentaliteti të fokusuar. Përveç aftësive të tij për reduktimin e stresit, shkrepja mund të përmirësojë aftësitë e një personi për zgjidhjen e problemeve dhe komunikimin në vendin e punës. Shumë njerëz të suksesshëm përdorin doodling për të rritur kreativitetin dhe fokusin e tyre. Ky fakt sfidon keqkuptimin se kjo është thjesht një shpërqendrim.

Kështu që, herën tjetër që do të ndiheni të dërrmuar ose keni nevojë për një pushim, merrni disa minuta për të marrë një stilolaps dhe një letër dhe lëreni mendjen tuaj të endet mund të habiteni me rezultatet. Në përgjithësi, doodling është një praktikë e thjeshtë por efektive që mund të përfitojnë të gjithë.

/businessmag.al